Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tízezrek tüntettek az izraeli hadjárat ellen Európában

2009.01.10. 18:00
Európa-szerte tízezrek tüntettek szombaton Izrael gázai offenzívája ellen, a harcok azonnali leállítását és a nemzetközi közösség határozott fellépését követelve.

A londoni tiltakozó felvonulás délben a Hyde Parkban kezdődött, és a tervek szerint az izraeli nagykövetség előtt ér véget. A szervezők 100 ezer résztvevőre számítanak, a megmozdulás támogatói között van London volt munkáspárti polgármestere, Ken Livingstone és Brian Eno énekes. Livingstone kijelentette: a brit kormánynak és az Európai Uniónak rá kell bírnia Izraelt, hogy véget vessen az öldöklésnek. Vasárnap zsidó szervezetek készülnek béketüntetésre a brit fővárosban.

Németországban több mint 20 ezren tüntettek az izraeli hadjárat ellen. A legnagyobb megmozdulást Duisburgban tartották: tízezren – többségben török származásúak – vettek részt a tiltakozó nagygyűlésen a Milli Görüs Iszlám Közösség felhívására. E csoportot az észak-rajna-vesztfáliai alkotmányvédő hivatal évek óta megfigyelés alatt tartja iszlám fundamentalista célkitűzései miatt. A szervezet az offenzíva leállítását és a Gázai övezet blokádjának feloldását követelte. Berlinben 2500-an tüntettek, zömében palesztinok. A belvároson áthaladó menet élén egy nő haladt, kezében vörösre festett kendőbe burkolt babával. Mások sebesült gyerekek képeit emelték a magasba, a tömegben palesztin zászlókat lengettek. Mainzban a rendőrség adatai szerint mintegy ötezren tiltakoztak. A baden-württembergi Freiburgban török iszlám szervezetek felhívására mintegy 2500 tiltakozó vonult át a városon. Tiltakozó megmozdulások voltak Münchenben, Drezdában, Tübingenben és Stuttgartban is az ottani palesztin vagy török közösség felhívására.

Párizsban délután kezdődött tömegtüntetés, amelyre a szervezők 20-30 ezer embert vártak. A rendezvényre a rendőrség nagy erőkkel készült, 3800 emberét mozgósította. Így akarta elejét venni a múlt szombati incidensek megismétlődésének. Akkor a tiltakozó megmozdulás után szétszéledő 21 ezres tömegből kivált garázda fiatalok fosztogattak, és gépkocsikat gyújtottak fel a francia fővárosban.

Görögország nagyvárosaiban is tüntettek baloldali és palesztin szervezetek felhívására. Athénban és Thesszaloníkiben mintegy kétezren sürgettek szolidaritást Palesztinával.