Nincs kedve most Ausztriában síelni?

2000.02.16. 16:25
Ausztriában február 19-re Haider ellenes tömegtüntetést szerveznek civil szervezetek. Ausztriai és német internetes fórumokon olvasható felhívások szerint a tartományokból, sőt külföldről is várnak résztvevőket. Ugyanakkor többszázezer schillingbe kerülő hirdetési-kampány (és ellenkapány) indult német és amerikai napilapok oldalain.

Síajánlatok Aspenből, Calgaryból és Denverből - "ha éppen nincs kedve most Ausztriába utazni."
Ausztriában a hét eleje óta valóságos népmozgalom keretében gyűjtenek egy február 19-ére időzített egész oldalas figyelemfelkeltő hirdetés megjelentetésére. Február első hetében az Internationale Herald Tribune (IHT) hasábjain az új osztrák kormánykoalíció Schüssel kancellár és Jörg Haider aláírásával jelentetett meg egy közleményt, amit állítólag az adófizetők 600 ezer schillingje bánt. A tervezett ellenközleményt kiadó szervezetek attól tartanak, hogy az új kormány miatt az egész ország politikai-szellemi karanténba kerül. Az IHT-ban szombaton megjelenő egészoldalas hirdetés tartalmáról csütörtökön tájékoztatják majd a sajtót.

A válaszhirdetés megjelenése - amennyiben sikerül összeszedni rá a többszázezer schillinget - egybeesik a február 19-án délután fél négykor kezdődő nagyszabású bécsi tüntetéssel. a ,,Demokratikus Offenzíva" szervezte tömegtüntetés résztvevői öt gyülekezőhelyről (Parlament, Opera, egyetemi negyed, Stephansplatz és Westbahnhof) indulnak majd a Heldenplatz-Ballhausplatzra. (A tüntetésről az Index helyszíni tudósításban számol be.)

,,Aggódók követsége"

A bécsi Ballhausplatzon már napok óta áll az ,,aggódó polgárok követségének" sátra (Botschaft besorgten BürgerInnen). Az ,,ÖVP-FPÖ kormánnyal szembeni erőszakmentes ellenállás információs központja" az első napokban éjjel-nappal várja a látogatókat. Létrehoztak egy saját honlapot is. Aki a helyszínen személyesen nem tudja előadni a fekete-kék koalícióval kapcsolatos aggodalmait, email útján is eljuttathatja a ,,követségre".

A korábban évekig kormányzó SPÖ tegnap felhívásban buzdított a február 19.-i nagyszabású tüntetésen való részvételre. Alfred Grusenbauer szövetségi ügyvivő szerint az SPÖ "támogatja ennek a demonstrációnak a céljait, és azzal, hogy melléáll, kifejezi a kék-fekete kormányt és annak népet sanyargató programját elutasító álláspontját."

"Minél nagyobb ez a tüntetés, és minél több szociáldemokrata vesz részt rajta, annál erősebb lesz a hatása, és annál jobban biztosítható az erőszakmentessége." Felhívásában az SPÖ szembehelyezkedik az "FPÖ uszító politikájával." Az ÖVP a kormányba emelte ezt a nemzetközileg elszigetelt pártot. Ezért Ausztria elszigetelődésének felelőssége Wolfgang Schüsselt és Jörg Haidert terheli. Az SPÖ egy "szociálisan igazságos és nyitott Ausztria érdekében lép fel, a rasszizmustól mentes közös Európában." Hétfőn a szociáldemokrata szakszervezeti frakció (FSG) szintén a tüntetésen való részvételre szólított fel. A "harckészültség" még soha nem volt ilyen nagy - nyilatkozta az FSG főnöke, Rudolf Nürnberger.

"Takarítók" Haider nyomában
Hamburg belvárosában a bécsi tüntetéssel egyidőben szimpátiatüntetést szerveznek "az Ausztriában és máshol képződő rasszista és soviniszta formációk ellen". A menet a Gerhart-Hauptmann térről vonul az osztrák konzulátus elé.

Ausztiai és német internetes fórumokon olvasható felhívások szerint a tartományokból, sőt külföldről is várnak résztvevőket. Nem lehet véletlen, hogy a programok és a eseménykronológia ismertetése mellett akad egy link a ,,tüntetési 1x1"-re is. Itt megtudhatjuk, hogy tüntetni nem bevásárlószatyrokkal, netán biciklivel megyünk, hanem könnyű ruházatban. Kontaktlencse helyett törhetetlen szemüveg viselése egészséges. Akinek kötelezően beszedendő gyógyszere van, néhány napi adagot vegyen magához. A személyazonossági iratokon kívül a feljegyzéseket, címlistákat viszont érdemes otthon hagyni. Alkoholizálni és magas sarkú cipőt viselni senkinek nem ajánlott, mivel a kivonuló karhatalom elől elképzejhatő, hogy futni kell.  • Bérelnék
  • Bankszámla