Géza
-12 °C
-4 °C

Magyarok a törökök túszai között

2001.04.23. 09:59
Magyar állampolgárokat is fogva tartottak a vasárnap éjjel elfoglalt hotelben a csecsenbarát török terroristák. A túszdráma hétfőn délelőtt véget ért. A húsz, állig felfegyverzett török férfi Csecsenföld lerohanása ellen tiltakozott. A túszszedők közt volt egy ismert terrorista is, aki 1996-ban egy török komp utasait ejtette foglyul.

Öt magyar állampolgár volt a vasárnap éjjel túszul ejtettek között - írja a Dunaújváros Online. A lap információit Horváth Gábor külügyi szóvivő is megerősítette, akinek elmondása szerint a Swissotel Bosphorusban hét magyar állampolgár - a Dunaferr egyik kft.-jének vezetői - tartózkodott, kettőnek sikerült kimenekülni, ők az isztambuli konzulátuson töltötték az éjszakát. A további öt magyart a túszdráma befejezte után a konzulátus munkatársai meglátogatták. A magyarok egy konferenciára utaztak Isztambulba, és terveiken a túszdráma sem változtat - mondta Horváth.

A túszdráma

A húszfős csecsenbarát török csoport egyébként hétfő délelőtt adta meg magát a török hatóságoknak. Az automata fegyverekkel felszerelt, feketébe öltözött férfiak vasárnap este helyi idő szerint fél tizenkettőkor (magyar idő szerint fél tizenegy) rohanták le az isztambuli Swissotel Bosphorus luxushotelt. A túszok pontos száma nem ismert, a vendégek közül sokan a vészkijáraton át menekültek, a helyi sajtó szerint pedig a túszejtés kezdete óta 25 embert szabadon engedtek. A CNN hírügynökség 100 túszról, míg a BBC 30-ról ír.

Swissotel Bosphorus
A hotelt a rendőrség körülzárta, a tárgyalások még az éjszaka megkezdődtek
fotó: EPA

A hotelt a rendőrség körülzárta, a tárgyalások még az éjszaka megkezdődtek. A túszejtők Oroszország Csecsenföldön megújított offenzívája ellen tiltakoztak, és azt szerették volna elérni, hogy az Amerikai Egyesült Államok arra használja befolyását, hogy elítélje az akciót. A túszejtők a török belügyminisztert, Saadettin Tantant kérték fel tárgyalópartnernek. Isztambul kormányzója, Erol Cakir és a helyi rendőrség vezetője tárgyalnak a túszejtőkkel.

Az akciót egy elítélt túszejtő vezette

Az akció vezetője a csecsen származású Muhammed Tokcan, egy elítélt terrorista volt, aki 1996-ban egy komphajó 200 utasát négy napig tartotta fogva. Tokcant nyolc évre ítélték az akcióért, ám a férfi 1997-ben megszökött a börtönből. A hatóságok 1999-ben újra letartóztatták, Tokcan Koszovóba próbált eljutni. A férfi 2000-ben, egy általános amnesztiarendelet nyomán szabadult.

A túszok többsége nyugati államok polgára: a brit titkos ügynökség szerint britek biztos vannak a foglyok között, de amerikaiak is túszul estek. A Swissair 11 alkalmazottja is foglyul esett. A túszokat a szálloda halljában tartják, azokat, akik szobájukban voltak a hotel elfoglalásakor a személyzet segítségével hozatták le. Egyes szemtanúk szerint több lövés is eldördült, amikor a hotelt lerohanták, de sebesültekről vagy áldozatokról semmi hír.

Az ENSZ elmarasztalta Oroszországot

Pénteken az ENSZ emberjogi bizottsága elítélte Oroszországot a csecsenföldi offenzívában tanúsított magatartása miatt. Törökországban szimpátiával tekintenek a csecsenek harcára, nemcsak azért, mert közös a vallásuk, hanem azért is, mivel Törökországban közel 25 ezer csecsen kivándorolt él.