Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Szaúdi túszdráma - kommandósokat vetettek be

2001.03.16. 11:35
A szaúdi biztonsági erők különleges egységeinek több mint harminc tagja megrohamozta a medinai repülőtéren veszteglő elrabolt orosz gépet, letartóztatta a három csecsen géprablót, és a fedélzeten tartózkodó utasok mind kiszabadultak. Egy személy megsérült.
Szaúdi és orosz tisztviselők elmondása szerint 47 utas hagyta el a gépet még a sikeres kommandósakció előtt: többségüket elengedték a gépeltérítők, néhányuknak pedig sikerült elszöknie.

A kommandósok reggelig vártak

Az eltérített orosz TU-154-es Medina repterének aszfaltján
fotó: EPA
Mindezt egy szaúdi illetékes közölte ezt az AFP hírügynökséggel, hozzátéve, hogy sűrű füst szivárgott ki a gépből, és egy mentőautó távozott onnan nagy sebességgel a reptér betonján felállított tábori kórház felé.

Oroszország kivonulását követelték Csecsenföldről

Mint ismeretes, a szaúd-arábiai Medinába térített orosz utasszállító gép csecsen elrablói korábban tárgyalásokat folytattak a szaúdi hatóságokkal. A biztonsági erők körbevették a repülőgépet annak megakadályozására, hogy az ismét felszállhasson. A csecsen géprablók, akik orosz közlés szerint a 162 utasból 41-et engedtek el, többségében gyerekeket és nőket, azt követelték, hogy Oroszország vessen véget kegyetlen katonai hadjáratának a szakadár Csecsenföldön.

A terroristák az éjjel állítólag több órára megszakították az egyeztetéseket a hatóságokkal, a pilóták pedig bezárkóztak a pilótafülkébe és rádiókapcsolatban vannak a külvilággal.

Szabadon engedett túszok pihennek a terminálon
fotó: EPA
A géprablók még csütörtök éjjel szabadon engedték a túszok közül az összes nőt és gyereket, később pedig további utasok is elhagyhatták a fedélzetet.

Szaúdi illetékesek közölték: a nők és gyerekek négy órával azután hagyhatták el a Törökországból eltérített Tu-154-es típusú gépet, hogy az leszállt a nyugat-szaúd-arábiai városban. Az egyik utas súlyos szúrt sebet kapott, akit a terroristák szintén elengedtek.

A terroristák Afganisztánba menekültek volna

A szaúdi hatóságok a terroristák követelésére éjjel ivóvizet és élelmet juttattak fel a gépre. A késekkel felszerelkezett csecsenek - akikről kiderült, hogy nem ketten, hanem négyen vannak - állítólag Afganisztánba akartak továbbrepülni. A banditák állítólag azt mondták, hogy pokolgépet helyeztek el a repülőgépen.

Két gépeltérítő, jobbról a volt csecsen belügyminiszter testvére
fotó: EPA
Egy csecsen forrás Ammánban azt közölte, hogy a gépeltérítők vezetője a volt csecsen belügyminiszter testvére volt. A forrás egy korábbi csecsen miniszter felesége, aki azt mondta, hogy a gépeltérítés célja a világ figyelmének a csecsen helyzetre való irányítása, és nemzetközi beavatkozás kérése.

A repülőgépen eredetileg 174 ember tartózkodott, a 162 utasból 98 orosz, a többi török.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tárgyalásos kiútkeresés mellett foglalt állást, mint Moszkvában kijelentette, a legfőbb cél az utasok békés úton történő kiszabadítása.