Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zavargások az Egyesült Arab Emirségekben

2008.03.18. 21:14
Autókat gyujtogattak az éhbérért dolgozó dél-ázsiaiak az Egyesült Arab Emírségekben. A rendőrség ezer munkást vett őrizetbe

Zavargásba torkollott egy sztrájk az Egyesült Arab Emírségekben: a munkabéremelést követelő dél-ázsiai vendégmunkások táborukban kocsikat gyújtottak fel, betörték az épületek üvegeit, és lángra lobbantották az egyik épület földszintjét. A rendőrség nagy erőkkel avatkozott közbe, s helyszíni beszámolók szerint legalább ezer embert őrizetbe vett.

Az Emírségekben az elmúlt években óriási tempójú építkezések kezdődtek. A kormányzat célja az, hogy az országot a nemzetközi turizmus egyik központjává tegye, így pótolva a kimerülőben lévő olajkészletekből származó, s előbb-utóbb eltűnő bevételeket. Az építkezéseken éhbérért alkalmazott külföldi (főként indiai, pakisztáni) munkásokat dolgoztatnak. A dollár gyengülése azonban ez utóbbiakat még az eddiginél is rosszabb helyzetbe hozta.

A mostani sztrájkban egy emírségekbeli építőipari cég, a Drake and Scull Group 2400 alkalmazottja vett részt, követelve a havi 163 dolláros átlagbér emelését. A vállalatvezetés állítólag 10 százalékos növelést helyezett kilátásba, de ezt a jelek szerint a dolgozók elégtelennek ítélték.

A közép-keleti államban a sztrájk elvileg tilos, ám ennek ellenére az elmúlt hónapokban számos munkabeszüntetés volt, szintén a dollár gyengülése miatt. Tavaly novemberben több ezren függesztették fel a munkát, legalább havi 55 dolláros fizetésemelést követelve. Az utóbbi hetekben hasonló akciók voltak több más gazdag Perzsa-öböl menti államban is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!