11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Még mindig nem mond le Blair

2007.05.01. 14:43
Gordon Brown követheti Tony Blairt a brit miniszterelnöki poszton. Brown pénzügyminiszterként dolgozott eddig a Blair-kormányban, és bár korábban sokat vitatkozott a miniszterelnökkel, most kölcsönösen dicsérgetik egymást.

Minden valószínűség szerint a követező hetekben Gordon Brown pénzügyminiszter követi majd Tony Blairt a brit miniszterelnöki székben - erről a BBC írt, részben a kormányfőre, részben az EU kereskedelmi biztosára, a brit Peter Mandelsonra hivatkozva. A londoni hírforrás kiemeli, hogy Blair mindeddig tagadta, hogy Brownt támogatná saját utódjaként.

A jövő héten mond le Blair?

Blair egyelőre csak utalgat arra, hogy ő maga le fog mondani, ennek az időpontját a jövő hétre tette - de a lemondást már annyiszor írta meg a brit sajtó, hogy érdemes óvatossággal kezelni az ilyen híreket. Más források szerint Blair akár még szeptemberig is hivatalban akar maradni, de az biztos, hogy a következő választásoknak már új vezetővel fut neki a brit Munkáspárt.

Egy a GMTV-nek adott nyilatkozatában Blair az előbbi változatot erősítette inkább: azt mondta, hogy "jövő héten tisztázza az álláspontját". Így a BBC szerint sokkal valószínűbb, hogy heteken belül Gordon Brown lesz a miniszterelnök. Ezt erősíti Blair egyik leghűségesebb szövetségesének, Peter Mandelsonnak a nyilatkozata is. (Mandelson jelenleg az EU kereskedelmi biztosa.)

Tíz évig volt hatalmon

Így feltehetőleg Blair addig lesz miniszterelnök, amíg a Munkáspárt nem választ új vezetőt magának, aki egyben a szokásjognak megfelelően a miniszterelnöki posztot is elfoglalja. Ez júniusban várható. Ha tehát Blair a jövő héten tényleg bejelenti döntését, akkor ügyvezető miniszterelnökként maradhat pár hétig még a korány élén.


Gordon Brown

Blair éppen tíz éve, 1997. május elsején nyerte meg a választásokat, azóta kormányfőként áll az ország élén, két újabb szavazást megnyerve. Sokan már keddre, május elsejére várták a lemondás bejelentését, ehelyett skóciai kampánykörútját folytatta inkább a kormányfő.

Az utódjelölt: Gordon Brown

Egy választási gyűlésen mindenesetre megnevezte potenciális utódjaként Gordon Brownt, ami feltétlenül elmozdulást jelent álláspontjában.

Alighanem azért vár még Blair, mert szeretné miniszterelnökként megérni az észak-írországi hatalommegosztási kompromisszum kihirdetését, ami rendezné a tartomány helyzetét, és amely a kormányfő egyik legnagyobb politikai eredményének lesz tekinthető.

Nem volt felhőtlen a viszonyuk

Gordon Brownt a BBC úgy említi, mint aki Blairrel együtt teremtette meg a New Labourt, vagyis együtt újították meg a brit Munkáspártot. S bár újabban "régi politikai barátságukat" hangsúlyozzák, mindenki tudja Angliában, hogy a két politikus viszonya korántsem volt felhőtlen az elmúlt években.

Brown mindenesetre most igyekszik meg sem történtté tenni személyes konfliktusaikat, és dicsérte Blairt a hatalomban töltött tíz évéért. Brown egyetért például Blairrel abban, hogy szeptember 11. után vállt vállnak vetve küzdött Amerika oldalán, dicsérte a kormányfőt a 2012-es olimpia jogának elnyeréséért, továbbá az észak-írországi békefolyamat előmozdításáért és Diana walesi hercegnő halálának kezeléséért.

Brown valószínűleg pártvezér és miniszterelnök lehet, de a BBC szerint ehhez meg kell még küzdenie a Munkáspárt baloldali szárnyának potenciális jelöltjeivel, John McDonnell-lel és/vagy Michael Meacherrel.  • Hírek
  • Bankszámla