Aliz
6 °C
14 °C

Még mindig nem mond le Blair

2007.05.01. 14:43
Gordon Brown követheti Tony Blairt a brit miniszterelnöki poszton. Brown pénzügyminiszterként dolgozott eddig a Blair-kormányban, és bár korábban sokat vitatkozott a miniszterelnökkel, most kölcsönösen dicsérgetik egymást.

Minden valószínűség szerint a követező hetekben Gordon Brown pénzügyminiszter követi majd Tony Blairt a brit miniszterelnöki székben - erről a BBC írt, részben a kormányfőre, részben az EU kereskedelmi biztosára, a brit Peter Mandelsonra hivatkozva. A londoni hírforrás kiemeli, hogy Blair mindeddig tagadta, hogy Brownt támogatná saját utódjaként.

A jövő héten mond le Blair?

Blair egyelőre csak utalgat arra, hogy ő maga le fog mondani, ennek az időpontját a jövő hétre tette - de a lemondást már annyiszor írta meg a brit sajtó, hogy érdemes óvatossággal kezelni az ilyen híreket. Más források szerint Blair akár még szeptemberig is hivatalban akar maradni, de az biztos, hogy a következő választásoknak már új vezetővel fut neki a brit Munkáspárt.

Egy a GMTV-nek adott nyilatkozatában Blair az előbbi változatot erősítette inkább: azt mondta, hogy "jövő héten tisztázza az álláspontját". Így a BBC szerint sokkal valószínűbb, hogy heteken belül Gordon Brown lesz a miniszterelnök. Ezt erősíti Blair egyik leghűségesebb szövetségesének, Peter Mandelsonnak a nyilatkozata is. (Mandelson jelenleg az EU kereskedelmi biztosa.)

Tíz évig volt hatalmon

Így feltehetőleg Blair addig lesz miniszterelnök, amíg a Munkáspárt nem választ új vezetőt magának, aki egyben a szokásjognak megfelelően a miniszterelnöki posztot is elfoglalja. Ez júniusban várható. Ha tehát Blair a jövő héten tényleg bejelenti döntését, akkor ügyvezető miniszterelnökként maradhat pár hétig még a korány élén.


Gordon Brown

Blair éppen tíz éve, 1997. május elsején nyerte meg a választásokat, azóta kormányfőként áll az ország élén, két újabb szavazást megnyerve. Sokan már keddre, május elsejére várták a lemondás bejelentését, ehelyett skóciai kampánykörútját folytatta inkább a kormányfő.

Az utódjelölt: Gordon Brown

Egy választási gyűlésen mindenesetre megnevezte potenciális utódjaként Gordon Brownt, ami feltétlenül elmozdulást jelent álláspontjában.

Alighanem azért vár még Blair, mert szeretné miniszterelnökként megérni az észak-írországi hatalommegosztási kompromisszum kihirdetését, ami rendezné a tartomány helyzetét, és amely a kormányfő egyik legnagyobb politikai eredményének lesz tekinthető.

Nem volt felhőtlen a viszonyuk

Gordon Brownt a BBC úgy említi, mint aki Blairrel együtt teremtette meg a New Labourt, vagyis együtt újították meg a brit Munkáspártot. S bár újabban "régi politikai barátságukat" hangsúlyozzák, mindenki tudja Angliában, hogy a két politikus viszonya korántsem volt felhőtlen az elmúlt években.

Brown mindenesetre most igyekszik meg sem történtté tenni személyes konfliktusaikat, és dicsérte Blairt a hatalomban töltött tíz évéért. Brown egyetért például Blairrel abban, hogy szeptember 11. után vállt vállnak vetve küzdött Amerika oldalán, dicsérte a kormányfőt a 2012-es olimpia jogának elnyeréséért, továbbá az észak-írországi békefolyamat előmozdításáért és Diana walesi hercegnő halálának kezeléséért.

Brown valószínűleg pártvezér és miniszterelnök lehet, de a BBC szerint ehhez meg kell még küzdenie a Munkáspárt baloldali szárnyának potenciális jelöltjeivel, John McDonnell-lel és/vagy Michael Meacherrel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?