Géza
-11 °C
-4 °C

Ügynökvádak miatt lépett vissza a román EU-s biztosjelölt

2006.10.28. 22:44
Varujan Vosganian liberális szenátort azzal is vádolták, hogy egy kis jobboldali párt vezetőjeként adományokat fogadott el.

Visszalépett a Románia leendő európai biztosának jelölt Varujan Vosganian liberális szenátor, miután zavarbaejtő vádak láttak napvilágot a múltját illetően.

Oana Marinescu, a bukaresti kormány szóvivője szombaton jelentette be, hogy az ügynökmúlttal és illegális pártadományok elfogadásával vádolt szenátor jelölésének visszavonását kérte, amit Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök el is fogadott. A szóvivő szerint a kormányfő új jelöltet nevez meg az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Durao Barrosóval tartandó konzultációk után. Vosganian alaptalannak nevezte a múltjával kapcsolatos vádakat, de azt mondta, hogy ezek miatt elhúzódhat jelöltségének vizsgálata, s ez kárt okozhat Románia külföldi megítélésének.

A szóvivő szerint Tariceanu miniszterelnök nagyra értékeli, hogy a szenátor nem vitte Brüsszelbe a személyével kapcsolatos romániai politikai- és médiakampányt.

Az örmény nemzetiségű 48 éves üzletembert azzal vádolták meg, hogy egy kis jobboldali párt vezetőjeként adományokat fogadott el egy kétes üzletembertől és hajdan a Securitate kommunista titkosszolgálat besúgója volt. Traian Basescu elnök szerint a titkosszolgálati vezetők nem találtak semmiféle aktát Vosganian állítólagos ügynökmúltjáról.