Alfréd
-3 °C
3 °C

Ujjongás helyett lőttek az irakiak Bászránál

2003.03.25. 01:58
Az angol erők a váratlan ellenállás miatt visszavonulásra kényszerültek Bászránál. Egy évig is tarthat a város "pacifikálása" - véli egy brit tiszt.
Heves tűz fogadta a brit "Sivatagi Patkányokat" Bászrában, értesült a BBC, így a brit erők a városkapukon kívülre kényszerültek visszavonulni, erőik átcsoportosítására. - Ujjongó tömegre számítottunk, de ebből semmi sem lett - mondta egy brit katonai szóvivő a BBC-nek.

- A britek "mélységesen csalódottak", amiért Irak második legnagyobb városában eddig nem tört ki népfelkelés a kormányhoz hű csapatok ellen. Szembe kell nézni azzal, hogy az ellenállási gócok felszámolása sokáig elhúzódik. A tudósító által idézett brit tiszt szerint "hosszadalmas dologra kell berendezkedni - ez akár egy évig is így mehet tovább".

A BBC tudósítója szerint az ellenálló iraki katonákat Szaddám Huszein elnökhöz hű milíciák ellenőrzik. Ezek gondoskodnak arról, hogy ne adják meg magukat. Senki sem számított ennyire erős ellenállásra Bagdadtól ilyen távol - mondta a haditudósító.

Szórványos ellenállás Bagdadnál

A Bagdad felé nyomuló amerikai-brit erők hétfő éjjel heves tűzharcot vívtak az iraki erőkkel, számolt be a BBC. Mindamellett Stanley McChrystal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának műveleti aligazgatója közölte, hogy az amerikai szárazföldi erők kuvaiti irányból már több mint 320 kilométernyire hatoltak be iraki területre, és a 3. gyalogsági hadosztály alig több mint 80 kilométernyire van Bagdadtól.

A vezérőrnagy kijelentette, hogy az amerikai csapatok eddig szórványos ellenállásba ütköztek csupán, de elismerte: még nem bocsátkoztak közvetlen összeütközésbe az iraki elitkatonaság, a Köztársasági Gárda Bagdadot védő hadosztályával. Az inváziós erők helikopterei viszont már támadták a Medina hadosztályt - erősítette meg McChrystal, elismerve egy Apache helikopter "leesését".

A 3. gyalogsági hadosztály szóvivője elismerte, hogy egy katonáját agyonlőtték a Bagdadtól 160 kilométernyire délre található Nedzsefnél. Társai üldözőbe vették a támadót, és megöltek két irakit, másokat pedig foglyul ejtettek - tolmácsolta a tiszt szavait az AFP.

Az iraki hadműveletek március 20-i kezdete óta hivatalos adatok szerint mintegy negyven amerikai és brit katona vesztette életét harcban vagy balesetben. A tényleges veszteségek nagyobbak is lehetnek.