Antal, Anett
16 °C
23 °C

Az afgán felsőház helyesli az újságíró halálra ítélését

2008.01.30. 16:32
Az afgán törvényhozás felsőháza támogatásáról biztosította azt a halálos ítéletet, amelyet egy vallásgyalázással vádolt fiatal újságíró perében hozott a mazari-sarifi bíróság, közölte szerdán a szenátus egyik tagja.

Az Egyesült Államok és az ENSZ emberi jogi csoportjai aggodalmukat fejezték ki Szajed Perviz Kambaks sorsa miatt. A 23 éves fiatalembert, aki a balhi egyetem hallgatója és az egyik helyi lap riportere, a múlt héten ítélték halálra, amiért állítólag gúnyt űzött az iszlám vallásból és a Koránból, és diáktársai között egy olyan cikket terjesztett, amely szerint Mohamed próféta semmibe vette a nők jogait.

"A mesrano dzsirga (a felsőház) tegnap támogatta az ügyében kimondott halálos ítéletet" - mondta Nurullah, a testület egyik tagja.

Az afgán felsőház jogilag nem illetékes beleszólni a bírósági eljárásba, de a testület tagjai szükségesnek tartották, hogy állást foglaljanak az ügyben. (A halálos ítéletek végrehajtását Hamid Karzai államfőnek kell jóváhagynia.) Határozatában a felsőház éles szavakkal bírálta a nemzetközi közösséget is, amiért az ítélet kapcsán nyomást gyakorol Afganisztán kormányára és igazságszolgáltatására - mondták el a felsőház tagjai.

Az ország alkotmányába fogalt iszlám jog szerint az istenkáromlás halálos ítélettel sújtható.

Szajed Perviz Kambaks családja kedden kapta kézhez a Balh tartományi székhely, Mazari-Sarif bíróságának első fokú ítéletét, ami ellen fellebbezni készülnek. Az elítélt fivére szerint az első fokú tárgyalást zárt ajtók mögött, védő nélkül folyatták le.

Az afgán újságíró-szövetség Kambaks azonnali szabadon bocsátását követelte. A szövetség elnöke szerint a fiatalember meghurcolása azzal függ össze, hogy fivére, aki szintén újságíró, a tartományi hatóságokat bíráló cikkeket írt.