Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb kormányválság Ukrajnában

2006.10.04. 20:14
Jóllehet Viktor Janukovics miniszterelnökségéért cserébe azt ígérte, hogy nem adja fel a nyugatbarát politikát, jelei vannak a változásnak, ezért a válságkoalíció tagjai tömegesen vonulnak ki a kormány mögül.

Az ellenzékbe vonulás mellett döntött szerdán az ukrán kormányfőt támogató Mi Ukrajnánk tömb, felszólítva minisztereit, távozzanak az oroszbarát Viktor Janukovics kormányából. "Álláspontunk egyértelmű" - mondta szóvivőjük, Roman Bezszmertnij az ukrán médiának nyilatkozva, miután befejeződtek tárgyalásaik a kormánykoalíció gerincét alkotó három párt, a Régiók Pártja, a kommunista párt és a szocialista párt vezetőivel.

Néhány órával korábban a Mi Ukrajnánkhoz tartozó Ukrajnai Népi Mozgalom vezetője, Borisz Taraszjuk külügyminiszter már bejelentette pártjának kilépését a kormányból, azzal indokolva a döntést, hogy a Régiók Pártja, a kommunisták és a szocialisták alkotta úgynevezett "válságellenes koalíció" résztvevői "a Nemzeti Egység Univerzáléjával (kiáltványával) szöges ellentétben cselekszenek".

Hét miniszter

A Mi Ukrajnánk tömbnek hét miniszteri posztja volt az eddigi kormányban, egyebek közt felügyeletük alá tartoznak a kulturális, az egészségügyi és az ifjúsági kérdések. A külügyi és védelmi tárcát, amelynek vezetői szintén Juscsenko szövetségesei, pillanatnyilag nem érinti a Mi Ukrajnánk ellenzékbe vonulása, mivel ezeket a minisztereket közvetlenül az elnök nevezi ki.

A "válságellenes koalíció" és a Mi Ukrajnánk megbeszéléséről elsőként a Régiók Pártját vezető miniszterelnök távozott, de nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak. A Mi Ukrajnánk tömb pártjai szóvivőjük szerint csütörtökön ülnek össze, hogy - immár ellenzékben - kialakítsák politikájuk további irányvonalát.

Restauráció

A márciusban megválasztott új ukrán parlament augusztus elején hagyta jóvá Viktor Janukovics kormányfői kinevezését. Kormánykoalíciójának gerincét a "válságellenes koalíció" adta, amelyhez - egy nemzeti egységnyilatkozat alapján - csatlakozott a nyugatbarát Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk parlamenti képviselőinek egy része is. Viktor Juscsenko államfő maga azután egyezett bele a másfél évvel korábban megbuktatott, oroszbarát politikusnak tartott Janukovics újabb kormányalakításába, hogy írásos garanciát csikart ki tőle arra vonatkozóan, nem fordítja vissza a piaci reformokat és a nyugati orientációjú külpolitikát, amelyet a 2004-es "narancsszínű forradalom" pártjai követtek.

A kormányfő azonban szeptember közepén brüsszeli tárgyalásain váratlanul úgy nyilatkozott, hogy lassítani kellene Ukrajna közeledését a NATO-hoz. Kijelentését Kijevben az államfő és a védelmi miniszter is bírálta. A parlament többsége viszont támogatásáról biztosította az ukrán NATO-csatlakozás folyamatának lassítását.