Mihály
12 °C
21 °C

Kínozzák a foglyokat az ukrán börtönökben

2008.06.09. 21:35
Az elmúlt napokban két börtönben verték tömegesen a foglyokat, rendszeresek a kínzások és az öngyilkosságok, olvasható a Vinnyicai Jogvédő Csoport hétfői közleményében. Felkérték az ukrán parlament emberi jogi biztosát az ügyek kivizsgálására.

Az utóbbi időben nagy számban érkeznek jelentések a fogva tartottak jogainak súlyos megsértéséről az ukrán büntetés-végrehajtó intézetekben, az utóbbi tíz napban Ukrajnában négy elítélt vetett véget önkezével az életének, állította hétfőn kiadott közleményében a Vinnyicai Jogvédő Csoport.

Az UNIAN hírügynökség által közölt jelentés szerint a jogvédőknek tudomásuk van arról, hogy az utóbbi napokban két büntetés-végrehajtó intézetben - a Vinnyica megyei Sztrizsavszk és a Harkiv megyei Temnovszkij büntetőtelepein - tömegesen verték a foglyokat.

A jogvédők szerint ennek az az oka, hogy a fogva tartottak visszautasították az emberi méltóságukat súlyosan sértő bánásmódot, illetve békés tiltakozó akciókat terveztek a vezetés részéről őket érő megaláztatások ellen.

A vinnyicai csoport jelentése kitér arra, hogy a sztrizsavszki fegyintézetben három rabot bántalmaztak súlyosan az őrök, a temnovszkiji büntetőtelep elkülönítőjében pedig a múlt szombaton négy foglyot megkínoztak. Az alkalmazott kínzási módszerek között említi a közlemény a verést, a felső végtagok nagy fájdalommal járó nedves törölközőbe csavarását, a felfüggesztett állapotban való kikötést, a radiátorhoz való bilincselést.

A jogvédők arra kérték Nyina Karpacsovát, az ukrán parlament emberi jogi biztosát, hogy keresse fel a két büntetés-végrehajtó intézetet, és beszéljen a szerintük megkínzott fogvatartottakkal.