Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Amerika az ukrán NATO-tagság mellett

2008.09.23. 06:27
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn New Yorkban arról biztosította ukrán kollégáját, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Ukrajna NATO-tagsági törekvését.

Rice és Volodimir Ohrizko az ENSZ-közgyűlés 63. ülésszaka kedden kezdődő általános vitájának előestéjén tárgyalt egymással.

Rice az ez irányú többszöri orosz tiltakozás ellenére leszögezte: Washington kitart a tavaly áprilisi bukaresti NATO-csúcstalálkozón tett ígérete mellett, hogy támogatja Kijev csatlakozását az úgynevezett tagsági akciótervhez (MAP), amely a tagsági egyeztetések előszobája.

"Természetesen támogatjuk, eddig is támogattuk és a jövőben is támogatni fogjuk Ukrajna transzatlanti törekvéseit (...) a bukaresti nyilatkozat nagyon világos" - mondta Rice.

A bukaresti NATO-csúcson az észak-atlanti szövetség vezetői ugyan nem fogadtak el nyilatkozatot Ukrajna és Grúzia tagsági akciótervéről, vagyis nem nyitották meg előttük a tagsághoz vezető utat, de azt ígérték a két szovjet köztársaságnak, hogy egy nap majd a NATO tagjai lesznek.

Oroszország Grúzia NATO-közeledését is ellenzi. Miközben az Egyesült Államok egyértelműen mindkét ország NATO-csatlakozási szándéka mögé állt, Washington több szövetségese, köztük Németország és Franciaország, valamint néhány kisebb NATO-tagállam ellenzi a két ország tagságát, mert nem kívánják provokálni Moszkvát.

A NATO-tagság kérdése megosztja Ukrajna lakosságát, amelynek többsége egyes felmérések szerint ellenzi a nyugati katonai szövetséghez történő csatlakozást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!