Judit
2 °C
7 °C

A szabadság hiánya

2002.07.08. 09:26
Nem csak az Arafat vezette Palesztin Önkormányzat, de az egész arab világ radikális és mélyreható reformokra szorul, ha nem akarja amúgy is tetemes lemaradását fényévekre növelni a világ többi részétől. Ennyiben foglalható össze az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDEP) most megjelent tanulmánya, amely az arab országokkal foglalkozik.
A jelentésből kiviláglik, hogy az arab világ nem csak hogy rosszabb helyzetben van gazdasági és társadalmi fejlettségét tekintve, mint a világ szinte összes többi része, de a kilátásai is sötétebbek. Az egy fejre jutó GDP 1960-ban magasabb volt, mint az távol-keleti "kistigriseké" - ma fele akkora. Spanyolországnak (az Európai Unió egyik legkevésbé fejlett tagjának) egyedül nagyobb a GDP-je, mint a 22 arab országnak együttvéve. Az elmúlt ötven évben az arab világ gazdaságánál (átlagosan évi 0,5 százalék) csak Fekete-Afrikáé növekedett lassabban, ami azt jelenti, hogy egy átlagos arabnak 140 évébe fog telni, hogy megduplázza keresetét - a világátlag kevesebb mint 10 év.

Szabadságjogaikat és a kulturális élet elevenségét tekinte a helyzet hasonlóan rossz. Egyetlen arab demokrácia sincs. Az általánosan használt szabadságindexet használva, amely olyan szempontokat vesz figyelembe, mint a szólásszabadság, a média függetlensége, politikai és polgári jogok, a kormány leválthatósága és beszámoltathatósága, a jelentés az arab világot a világ hét fő régiója közül az utolsó helyre tette. Noha a közoktatás komoly eredményeket ért el az elmúlt évtizedekben, 65 millió felnőtt arab írni-olvasni sem tud (összesen 280 millió arab van). A tudományos kiadások a legalacsonyabbak az egész világon. A személyi számítógépek elterjedtsége 1,2 százalék, és a lakosságnak mindössze 0,6 százaléka használja az internetet - kevesebben mint Fekete-Afrikában. Az egész arab világban kevesebb idegen nyelvű könyvet fordítanak le évente, mint Görögországban. Az eredmény? A megkérdezett arab fiatalok fele ki akar vándorolni.

Elnyomott nők

Az ENSZ tanulmánya külön kitér a nők helyzetére. A nők a legtöbb arab országban elnyomottak, szabadságjogaikat korlátozzák, felük írni-olvasni sem tud. Az arab parlamenti képviselők mindössze 3,5 százaléka nő - ez harmada a fekete-afrikai átlagnak. Ahol léteznek választások, sok helyen nem is szavazhatnak. A leggyakrabban emlegett példa: a szaúdi nők még jogosítványt sem kaphatnak. A nők (a lakosság fele) effektív kizárása a társadalomból persze drasztikus hatással van a gazdaságra. "Sajnos az arab világ jórészt megfosztja magát polgárai felének kreativitásáról és produktivitásától" - áll a tanulmányban.

A szabadság hiánya

A jelentés, amelyet egyébként arab kutatók állítottak össze, megnevezi a főbb okokat is, amiért az arab világ ilyen súlyos problémákkal küzd: a szabadságjogok és a demokratikus politika csaknem teljes hiánya, a nők jogainak eltiprása, valamint az alacsony szinvonalú oktatási rendszer. A jelentés elismeri az arab-izraeli háború destabilizáló hatását (az arabok belső konfliktusai mellett), ugyanakkor leszögezi, hogy a fő ok az, hogy "a szabadság hiánya megakadályozza a fejlődést".

Mindezeknek megfelelően a reform útját is kijelöli a tanulmány. "A fejlődés az emberi tudás és képességek kiaknázásában rejlik. (...) A jó kormányzás lényege az emberek, főként a legszegényebb rétegek, gazdasági, politikai és társadalmi szabadságjogainak kiterjesztésében és biztosításában áll. A női egyenjogúság megvalósítása szintén fontos" - áll a jelentésben.

Robbanás előtt

A radikális reformok már csak azért is szükségesek, mert 20 éven belük az arab országok össznépessége a mai 280 millióról 410-459 millióra nő. Az átlagos munkanélküliség jelenleg 15 százalék körül van, de a lakosság 38 százaléka 14 éven aluli (!). Vagyis az arab világ népességrobbanás előtt áll, és a jelenlegi növedési ütem mellett elképzelhetetlen, hogy a gazdaság munkát tudjon biztosítani az új munkaerőnek. Az ENSZ becslése szerint 2010-re 25 millió ember lesz munka nélkül az arab világban. Mi lesz velük?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?