Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Válságban az ENSZ menekültprogramja

2001.06.20. 14:16
Kapcsolódó cikkek (1)
A világszervezet költségvetési hiánya a háborúk és üldöztetések miatt földönfutóvá vált 35 millió embernek eddig nyújtott segítség fenntartását veszélyezteti - hozta nyilvánosságra kedden az ENSZ legújabb jelentése. Szerdán tartják a menekültek első világnapját.
A világszervezet Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) az utóbbi tíz év legsúlyosabb válságával kell szembenéznie - állapította meg a Menekültek Amerikai Bizottságának igazgatója, Bill Frelick, aki a jelentést összeállította. A dokumentum szerint a hiányt főleg az iparosodott országok befizetéseinek csökkenése okozza. Az amerikai segélyszervezet vezetőjének véleményével egybecseng Ruud Lubbersnek, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága genfi megbízottjának véleménye: "A menekültek segélyezésének rendszere minden eddiginél rosszabb helyzetbe került".

A menekültkérdés súlyosbodását nemcsak a pénzhiány okozza, hanem az is, hogy a menedékkérőket egyre ritkábban fogadják be, illetve egyre ritkábban fordul elő, hogy visszatérhetnek hazájukba; viszont szaporodnak a segélymunkások ellen elkövetett erőszakcselekmények - idézte Frelick jelentését az AFP. Csökkenteni kényszerült továbbá a szervezet alkalmazottainak számát is.

Többek közt ezekre a nehézségekre akarja felhívni az ENSZ a világ figyelmét azzal, hogy június 20-át tavaly a menekültek világnapjává nyilvánították. Ebből az alkalomból több rendezényt tartanak világszerte.

14,5 millió új menekült tavaly

2000-ben 14,5 millió ember kényszerült arra - háborúk, etnikai vagy vallási üldöztetések miatt -, hogy idegen országba meneküljön, 20 millió ember pedig saját hazája határain belül vált földönfutóvá. Négymillió szudáni, ugyanennyi afgán, illetve palesztin tengődik menekültként; Kolumbiában és a polgárháború dúlta kongói területeken 2,5-2,5 millió ember él menekültsorban. A szervezet jelenleg 21 millió embernek nyújt valamilyen segélyt. A menekülteknek juttatott élelem, gyógyszer, a szállítási és egyéb költségek után az UNHCR a 2000. évet 115 millió dollár hiánnyal zárta.