Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Magyar békefenntartók is jártak a fertőzött területeken

2001.01.05. 18:03
A NATO-tagországok január kilencedikén tanácskoznak az urántartalmú lőszerek használatának következményeiről, az úgynevezett Balkán-szindrómáról. A védelmi miniszterek rendre cáfolják az állítást, miszerint a lövedékek a felhasználókra is veszélyesek, miközben egyre több, korábban a Balkánon szolgált leukémiás katona gondolja, hogy betegségét az említett fegyver használatának ,,köszönheti". Egy magyar mentős özvegye szintén állítja, hogy férje, aki 1995-ben és '96-ban is járt Boszniában, ott betegedett meg. Az egészségügyi csoportfőnök szerint a mentős nem leukémiában hunyt el, de az özvegy állítja: írásos bizonyítéka van rá, hogy a csoportfőnök tudott a leukémiás esetről.
A NATO 1995 májusának végén tuzlai, 1995. augusztus végén, szeptember elején pedig szarajevói, paléi, banja-lukai célpontokat támadott. A szervezet nemrég elismerte, hogy már ezekben a hadműveletekben (tehát nemcsak a '99-es koszovói akcióban) használt urántartalmú lövedékeket a páncélosok elleni támadásoknál.

Az 1999. szeptember 8-án elhunyt Körmendi István magyar mentős főtörzsőrmester és társai, az özvegy beszámolója szerint 1996-ban Tuzlában, 1999-ben pedig Szarajevóban szolgáltak. Az özvegy szerint férje egészen biztosan Boszniában betegedett meg. Mint mondta, férje sok külföldi katonával dolgozott együtt, és később azok közül is sokakat kezeltek hasonló tünetekkel.

Körmendi István annak idején állítólag elmondta feleségének, hogy találkozott az urántartalmú lövedékek nyomaival Szarajevóban (a lövedékekről a külföldi katonák meséltek neki).

Romániában már tavaly vizsgálat indult
A román védelmi minisztérium vezetése már tavaly olyan információkat kapott, amelyek alapján rendkívül alapos és összetett orvosi vizsgálatnak vetettek alá a KFOR-erőkben szolgált több, véletlenszerűen kiválasztott román katonát - közölte az MTI román sajtóértesülésekre hivatkozva. Petru Cherlic, a román védelmi minisztérium egészségügyi igazgatóságának parancsnoka hangsúlyozta, hogy a román békefenntartók egyikénél sem jelentkezett olyan egészségügyi panasz, amely összefüggésbe hozható lenne az úgynevezett Balkán-szindrómával.
Az egészségügyi csoportfőnök szerint Körmendi nem leukémiában halt meg

Körmendiné azonban állítja, írásos bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Svéd Lászlót értesítette a Hematológiai Intézet, miszerint leukémiás SFOR-katonát kezelnek. Körmendiné férje halála óta kártérítést követel a Honvédelmi Minisztériumtól, amely azonban nem ismeri el, hogy férje Boszniában betegedett meg.

Svéd László, a Honvédség egészségügyi csoportfőnöke cáfolta, hogy Körmendi leukémia következtében hunyt volna el. Mint mondta, a halált egy vérképzőrendszeri betegség okozta, amely sajnálatos módon fiatal korban is előfordulhat.

A Külügyminisztérium a horvátországi tartózkodásra hivatkozott

A Külügyminisztérium csütörtökön még azt állította, hogy magyar békefenntartóknál nem találkoztak szokatlan megbetegedésekkel, így a vizsgálatot semmi sem indokolja. A minisztérium arra hivatkozott, hogy az IFOR-ban, illetve SFOR-ban szolgálatot teljesítő magyar kontingens bázisa a horvátországi Okucaniban volt, nem Boszniában.

A központ tényleg Okucaniban volt, azonban a kontingens tagjait innen szétszórták különböző állomáshelyekre. Így került Körmendi is Tuzlába, majd Szarajevóba.

Fodor és Szabó szerint nincs ok a félelemre

Fodor Lajos, vezérkari főnök pénteken kijelentette: nem bizonyított, hogy összefüggés lenne az olasz katonák halála és a NATO által a balkáni háborúban használt urántartalmú lövedékek között. Így a vezérezredes meggyőződése szerint sem a Koszovóban, sem a Bosznia-Hercegovinában tevékenykedő magyar kontingens nem volt kitéve káros sugárzás veszélyének - közölte az MTI.

Szabó János honvédelmi miniszter véleménye szerint ez egy "nem létező probléma, egy közönséges hisztériakeltés, hiszen itt sugárhatásról szó sincs".

Az OSSKI vezetője vizsgálatot indítana

Köteles Györgynek, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) vezetőjének véleménye szerint ,,valószínűtlen, hogy leukémiát okozna a sugárzó anyagban szegényített urán". Elmondta azonban azt is: a nehézfémekről tudható, hogy esetleg közrejátszhatnak rosszindulatú folyamatok elindításában a szervezetben. Az OSSKI igazgatója egy átfogó vizsgálatot mindenképpen szükségesnek tart.