Obama beleunt a munkába

2010.09.20. 10:37
Egy washingtoni bennfentes szerint Obama elnöksége krízisben van, az ország első embere kezd beleunni a munkába, és legszívesebben a sportcsatornákat nézné naphosszat.
sadobama 1

A Newsflavor.com-nak névtelenül nyilatkozó egykori kampánystratéga, aki a Fehér Házba vezető úton tanácsadóként segítette az elnököt, arra mutat rá, milyen nagy a kontraszt a 2008-ban megismert, karizmatikus elnökjelölt, és a 2010-es, zárkózott, csendes elnök között.

"A kampány volt élete egyik legizgalmasabb korszaka, és ez minden mozdulatán, beszédén érződött. Mindenkit magával ragadott a lelkesedése, nem láttunk még ennyire energikus jelöltet. Kiváló szónok volt, pontosan tudta, hogyan bánjon a közönséggel, hogyan csigázza az érdeklődésüket, és erre képes volt minden este, hetente akár ötször-hatszor is."

Az informátor szerint Obama kampánya sokat köszönhetett a médiának, de botorság lenne csak a sajtó számlájára írni a győzelmet. "Levert volt az ország, nyolc évnyi Bush-elnökség után ez valahol érthető is volt. Jó kapcsolatunk volt a médiával, és még ötleteket is adtunk nekik arról, mit, és hogyan tudósítsanak, de ez csak egy kis hányada volt a sikernek. Tudtuk, ha a demokrata elnökjelöltséget megszerezzük, nem lesz, aki megállítson minket - a republikánus jelölteknek esélyük nem volt ellenünk."

Az elnök beiktatásától kezdve azonban gyökeres változás következett be Obama viselkedésében. Az egykori képviselő (Illionis államban 1997-2004 között) és szenátor (2004-2008) nagyon szerette a kampányolást, a választóival közvetlen kapcsolattartást, ez az, ami a legjobban hiányzott neki a beiktatás után. "A változás szinte azonnal észrevehető volt. Nem ízlett neki az elnöki szerep, és ezt a stáb is érzékelte rajta." Az egykoron fáradhatatlan jelölt lagymatag viselkedése nem tudta inspirálni beosztottjait sem.

Obamát állítólag nagyon zavarják a republikánus sajtó felől érkező személyes támadások, és megszállottan követi az ilyen sztorikat, különösen az ultrakonzervatívnak tartott Fox News hírcsatornán. "Ahhoz képes, hogy évtizedek óta van a politikusi pályán, az elnök nagyon érzékeny, és a szívére veszi az őt érő támadásokat, A Fox News különösen a begyében van."

Az elnöki pozícióval járó napi feladatok állítólag nem kötik le az USA 44. elnökét. Részt vesz ugyan a kötelező reggeli megbeszéléseken, de láthatóan unja azokat, és nem egyszer egyszerűen otthagyja őket, és csak egy összefoglalót kér róluk. "Úgy tudom sokat golfozik, és tévézik, főleg az ESPN nevű sportcsatornát nézi. Ha valaki fel akarja kelteni az érdeklődését, jobb, ha a sportra tereli a szót, viszont ha politikai kérdéssel nyitja a beszélgetést, rövidesen kívül találja magát az Ovális irodán. Meglepő, de az elnök korántsem tűnik olyan intelligensnek és tájékozottnak, mint hittük volna. Ha a beszédei nincsenek előre megírva, kifejezetten lassan beszél, mintha keresné a megfelelő szavakat a mondanivalójához."

Az állítólagos bennfentes szerint Obamának az tenne igazán jót, ha elindulna a 2012-es választásokon, de a kampányt már másfél évvel a választások előtt elkezdhetné. "Az biztos felpaprikázná, és ismét a nép közé mehetne, oda, ahol igazán jól érzi magát. És ismét nyerne, mert nincs még egy olyan politikus az Egyesült Államokban, aki így tudna kampányolni."