Kínos helyzetbe hozta Obamát testőreinek botránya

2012.04.15. 08:54

Tovább dagadt a kolumbiai látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök testőrei körüli botrány: az elnök biztonságáról gondoskodó titkosszolgálat felfüggesztette állásából tizenegy ügynökét, mert a jelek szerint prostituáltakkal próbáltak meg szórakozni és vizsgálat indult öt amerikai katona ellen is.

Obama helyi idő szerint pénteken érkezett meg a kolumbiai Cartagenába, ahol az Amerikai Államok Szervezetének 6. csúcsértekezletén arról próbálja meggyőzni a térség állam- és kormányfőit, hogy Washington nem fordított nekik hátat. A mosolyoffenzívát azonban elrontotta - Obamát pedig kínos helyzetbe hozta -, hogy a titkosszolgálat pénteken hazarendelte Cartagenából több ügynökét "helytelen viselkedés" miatt. A titkosszolgálat másnap közölte, tizenegy ügynökét felfüggesztette állásából. Közben az amerikai hadsereg is bejelentette, vizsgálatot indított a titkosszolgálatot Kolumbiában segítő öt katona ellen. A katonák ugyanabban a kolumbiai szállodában szálltak meg, ahol az elnöki testőrök.

Bár a Titkosszolgálat és a hadsereg nem bocsátkozott részletekbe, egy kolumbiai rendőr a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: a titkosszolgálat legalább egy ügynöke szállodai bejelentés nélkül próbált meg felvinni szobájába egy prostituáltat. Bár Kolumbiában sok településen törvényes és széles körben elterjedt a prostitúció, az amerikai testőrök viselkedése a színfalak mögött a diplomaták egyik fő beszédtémájává vált, megnehezítve Obama diplomáciai erőfeszítéseinek sikerre vitelét.