Szilárda
-4 °C
3 °C

A szavazatszámláló-gépeket lelövik, ugye?

2000.12.27. 15:26
Az amerikai elnökválasztás hetekig húzódó számlálási huzavonájában elhíresült floridai Palm Beach választási körzet biztosa azt javasolta, az interneten történelmi szuvenírként árverezzék el a megbukott szavazatszámláló-masinákat. Burt Aaronson szerint ötezer szavazatszámláló-gép 2-4 ezer dolláros áron kelhetne el. Felmerült ezenkívül, hogy múzeumok is kaphatnának a XX. századi amerikai történelmet befolyásoló szerkezetekből.
A remélt 20 millió dolláros bevételből modern számlálógépeket vásárolhatnának. Ami itt Palm Beach-en történt, a történelem részévé vált, de reméljük, hogy az amerikai történelem ezt többet nem ismétli meg - jelentette ki Aaronson.

Az 1996-os elnökválasztáson a szavazók közel harmada így adta le a szavazatát

Az amerikai Computer Professionals for Social Responsibility (CPSR) a géppel olvasható választási cédulákat meglehetősen rossz megoldásnak tartja. A Vote-O-Matic néven emlegetett számláló masinát Florida 15 választókörzetében használták, pedig alapvető hiányosságokat mutat a konstrukció, a kiértékelés pontossága pedig korlátozott.

A géppel olvasható szavazat háromszor héthüvelykes lyukkártyákon jelenik meg. A szavazó lenyom egy kart, és a lyukasztógép a kívánt helyen átüti a szavazócédulát. A hozzátartozó kiértékelőgépben egy egyszerű fénykapu érzékeli, hol lyukasztották ki a kártyát, vagyis ki kapta a szavazatot. Az 1996-os elnökválasztáson a szövetségi választási bizottság adatai szerint a szavazók 37,3 százaléka így adta le a szavazatát.

A klasszikus lyukkártyákkal ellentétben az amerikai választásokon használt "punchcard" lyukait előre meggyengítik. A lyukasztásra váró kis papírszeletkék csak a négy sarkukon lógnak. Egyes esetekben előfordul, hogy a lyukat nem sikerül teljesen kiszabadítani, a papírszelet ott marad rajta lógva. Így attól függően, hogyan sikerül a kártyát bedugni a leolvasóba, a lyuk szabadnak vagy telinek mutatkozhat.

A masinák hibaszázalékát 2-5 százalékra becsülik

Különösen érzékeny a rendszer a légnedvesség hirtelen változására - állítják a CPSR szakértői. Ha a szavazókártyákat egy klimatizált szobából átviszik a nem klimatizált választóhelységbe, a váltás előre meg nem jósolható elváltozásokkal járhat. Bár a szavazatszámláló-gépeket gondosan tervezték meg, mégis képesek néha egyszerre két lyukkártyát behúzni.

Rebecca Mercury, aki Pennsylvaniában a Bryn Mawr College oktatója, és tíz éve az elektronikus szavazórendszereket kutatja, az ilyen masinák hibaszázalékát 2-5 százalékra becsüli.

A Massachusetts Institute of Techology (MIT) és a California Institute of Technology (Caltech) nemrégiben jelentették be, hogy közösen dolgoznak egy megbízható egységes választási rendszer kifejlesztésén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!