Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A bíróságon dőlhet el az elnökség

2000.11.21. 00:11
Hétfő délután a floridai legfelsőbb bíróságon megkezdődött az a tárgyalás, amelyet az amerikai elnökválasztás floridai szavazatszámlálásával kapcsolatos viták miatt indítottak. Az kérdés az, hogy a kézi számlálások eredményeit figyelembe vegyék-e a végső összegzéskor vagy sem. Ha a bíróság megerősíti az illetékes floridai tisztviselő korábbi - elutasító - döntését, úgy az elnökség sorsa gyakorlatilag eldőlt, hiszen a jelenlegi szavazatállás szerint George Bush nyerte Florida államot.
Charles Wells főbíró egy ügyvéddel vitatkozik a floridai legfelsőbb bíróságon, Tallahassee-ben
fotó: Reuters
Mint arról beszámoltunk, Katherine Harris floridai államelnöknő korábban megtagadta, hogy a demokraták által egyes megyékben kezdeményezett - és határidőn túlnyúló - újraszámlálás eredményeit a végeredmény kihirdetésénél figyelembe vegye. Harris - aki egyébként republikánus, és George Bush lelkes támogatója - arra hivatkozott, hogy a kézi újraszámlálás rengeteg hibát és csalási lehetőséget hordozhat magában. Harris azt mondta, hogy a külföldön leadott szavazatok beérkezése és összeszámlálása után ki fogja hirdetni a győztest. Miután a külföldi szavazatok összesítése George Bush-t mutatta ki győztesnek, 930 voks előnnyel, a demokraták megtámadták Harris döntését; egy floridai bíróság ezt elutasította. Fellebbezés után az ügy most az állam legfelsőbb bírósága elé került.

Mi van, ha nem jutnak semmire?
December 18-án ül össze az elektori kollégium, hogy megválassza az elnököt. Amennyiben a jogi hercehurca miatt még akkor sem születik döntés Floridában, úgy - és sokak szerint ez a Gore-kampány taktikájának a lényege - a jelenlevő elektorok fognak elnököt választani. Tehát a 25 floridai elektor kinn reked - márpedig nélkülük Al Gore vezet, 255:246 arányban. Illetve: hogy még komplikáltabbak legyenek a dolgok, még Oregon és New Mexico sorsa sem dőlt el. Amennyiben ez a két állam - ahol szintén újraszámolnak lelkesen - Bush-hoz kerül, úgy megfordul a helyzet: összesen 12 elektori voksot érnek ugyanis, ami már a republikánust helyezné az élre.

Abban az esetben sem egyszerű a dolog, ha Florida Gore-é lesz, és ezzel megnyeri az elektori versenyt. A kongresszusnak ugyanis - január 6-án - jogában áll megtámadni az elektorok döntését. A ház - ahol republikánus többség van - elutasíthajta a floridai elektorok szavazatát, ami azt jelentené, hogy megint csak nincs döntés. Így a képviselőház szavazna az elnök személyéről, a szenátus pedig az alelnökéről.

Ráadásul a republikánus többség icike-picike a kongresszusban: ha semmire nem jutnak január 20-ig - Clinton mandátumának lejártáig -, akkor a képviseloház elnöke, Dennis Hastert, lesz az elnök. Ha ő alkalmatlan, vagy nem vállalja, úgy a szenátus elnökének fejére teszik a koronát. Ő azonban már 97 éves, tehát alkalmatlanság esete foroghat fenn, "továbbpasszintva" a Fehér Ház kulcsát Madeleine Albright külügyminiszterhez - aki cseh születése folytán szintúgy nem alkalmas. Larry Summers pénzügyminiszter - Amerika új ura?

A tét tehát az, hogy Harris döntése jogos volt-e: amennyiben a bíróság mellette dönt, Harris Bush-t hirdeti ki győztesnek, és Floridával a republikánus jelöltté az elnökség is. Ha ellene dönt, úgy meg kell várni a kézi szavazatösszesítések végeredményét - ez még eltarthat egy darabig.

Mindenki izgatottan néz

A Charles Wells főbíró által vezetett héttagú tanács a felek egy-egy órás meghallgatásával kezdte a per tárgyalását. A tallahassee-i tárgyalóteremben a tévétársaságok képviselőivel együtt mintegy százötvenen tartózkodnak, de a bíróság épülete előtt már hétfő reggel sorba álltak az emberek, hogy bejussanak a reményeik szerint történelmet alakító tárgyalásra - számolt be az MTI.

Nem tudni, mikor lesz döntés

A hét tagú tanács bírái már a felek szóbeli előrterjesztéseit meg-megszakítják közbekérdezéseikkel, hogy a felek ne térjenek el a tárgytól, hanem összpontosítsanak a bíróságot leginkább érdeklő, jogi relevanciával bíró kérdésekre. Ennek alapján nem lehet megmondani, meddig tart majd a felek szóbeli előterjesztése, amire az eredeti közlések szerint mindkét oldal egy-egy órát szánhatott volna.

A főbíró ugyanakkor a tárgyalás kezdetén közölte: a felek meghallgatása után tíz perces szünetet tartanak. Erre az időre a bíróság visszavonul, majd a szünet leteltével folytatódik a tárgyalás. E közlés alapján elképzelhető, de még nem biztos, hogy a bíróság nem halasztja el álláspontjának kihirdetését a következő napra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!