Dick Cheney a republikánusok alenökjelöltje

2000.07.26. 13:52
Dick Cheney volt védelmi minisztert jelölte alelnökének az ifjabb George Bush republikánus elnökaspiráns. A család barátja, az Öbölháború egyik ,,lemenedzselője" a külpolitikai vonalat hivatott erősíteni. Bush riválisa, a demokratapárti Al Gore még nem nevezte meg alelnökjelöltjét.
George Bush, republikánus elnökjelölt Dick Cheney korábbi védelmi minisztert kérte fel partnerének a novemberi amerikai elnökválasztásokra. A CNN hírügynökség jelentése szerint az 59 éves politikus elfogadta Bush telefonos felkérését. A jelölést formálisan szerdán Austinban fogják bejelenteni.

Cheney a Bush-apukánál is szolgált

cheney
Dick Cheney
Elemzők szerint Cheney a republikánus kampány külpolitikai vonalát fogja erősíteni, amire Bush-nak, több bakija után, szüksége is lehet. Cheney-t az ajánlat nem érhette váratlanul, hiszen múlt héten megváltoztatta szavazói bejegyzését Texas államból Wyomingba. A lépésre azért volt szükség, mert az amerikai alkotmány szerint az elnök és az alelnök nem származhat ugyanabból az államból. Ugyancsak múlt héten aprólékos orvosi ellenőrzésnek vetette alá magát.

cheney és bush
Cheney és Bush
Cheney politikai karrierje 1968-ban kezdődött, amikor kongresszusi belső asszisztens volt. Később George Ford elnök személyzeti főnöke, majd Wyoming állam kongresszusi képviselője. 1989-ben az idősebb Bush védelmi minisztereként belép a kormányba, ahol részben ő tervezi meg az Irak elleni hadjáratot. 1995 óta a dallasi Halliburton olajcég elnöke. Cheney-t sokat bírálják kemény abortuszellenes magatartása és az olajüzlethez fűződő szoros kapcsolatai miatt. A politikus múlt hónapban adta el olajtársasága részvényeinek majdnem felét, az üzleten pedig 5,1 millió dollárt keresett.

Cheney csupán múlt pénteken vált az első számú alelnökjelöltté, miután három hónappal ezelőtt az ifjabb Bush őt kérte fel a legjobb jelöltek feltérképezésére. A kipróbált és bizalmas családi barát az összes többi lehetőség elfogyasztásával jött számításba.

A többi alelnökjelölt

Colin Powell, volt vezérkari főnök neve hétfőn kezdett el közszájon forogni, de a politikus irodája igyekezett minél hamarabb cáfolni a híreszteléseket. John Danford, Missouri állam volt szenátora vasárnap Cheney-t látta alelnökként. Danfort a nyilvános politikai karrier helyett a nyugodt magánéletet választotta, de neve újra a felszínre került a múlt héten.

A magyar származású George Pataki, New York kormányzója is a lehetséges jelöltek listáján volt, miután a szuperkeddi előválasztáson Pataki jól szervezett csapata biztosította Bush győzelmét John McCain ellen.

Maga McCain is szóba került, mint alelnökjelölt. A szenátort Bush az előválasztásokon győzte le, és az elnökjelölt-aspiráns többek szerint növelhette volna Bush esélyeit, miután a közvélemény-kutatások szerint vonzotta a demokrata és független szavazókat. Ellene szólt azonban, hogy a lojalitásra sokat adó Bush szemében túlságosan független és nehezen irányítható.  • Hírek
  • Hírek