Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Egy elhunyt jelöltet is szenátorrá választottak

2000.11.08. 12:40
A keddi kongresszusi és elnökválasztás során az amerikai történelemben elsőként szenátorrá választottak egy demokrata jelöltet, aki két héttel korábban elhunyt. A demokraták szerint helyét özvegye foglalhatja el, a republikánusok szerint azonban így az eredmény érvénytelen.

A november 7-ei választásokon a demokrata Mel Carnahan kormányzó elnyerte Missouri szenátori székét a republikánus John Ascroft szenátortól. Carnahan azonban nem töltheti be a most elhódított tisztet, mert a kormányzó október 16-án repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Az októberi szerencsétlenség után azonban Carnahan nevét már nem lehetett levenni a jelöltlistáról, úgyhogy a kormányzóra szavazni lehetett. Eddig még nem fordult elő, hogy valakit posztumusz beválasszanak a szenátusba, de a képviselőház történetében ez már háromszor megtörtént - jelentette a CNN.

Carnahan helyettese, Roger Wilson úgy nyilatkozott, hogy ő Carnahan özvegyét, Jean Carnahant jelölné a szenátori posztra. Jean Carnahan támogatói előtt kedden kijelentette: ,,A férjem küldetése hirtelen és túl korán félbeszakadt, de ránk maradt öröksége. Ígérem önöknek, hogy nem hagyom, hogy kihunyjon a láng."

Ashcroft egyébként egészen Carnahan haláláig vezetett a közvélemény-kutatások tanúsága szerint. Jean Carnahan azonban férje halála után tovább kampányolt, és hirdette a férje által képviselt értékeket.

A republikánusok szerint az eredmény érvénytelen, az özvegy nem kerülhet a szenátusba. Érvelésük szerint a megválasztott szenátor Mel Carnahan, de ő nem felel meg annak az alapvető feltételnek, miszerint a jelöltnek az államban kell élnie - ez ugyebár szegény megboldogult Carnahanről nem állítható. A republikánusok egy része szerint az özvegy jelölésével kapcsolatban a szenátusnak kell döntenie, mások bíróságon akarják megtámadni a döntést.