Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bush-ék kompromisszumot ajánlanak, Gore-ék elutasítják

2000.11.13. 17:06
Miután a demokraták keresetet nyújtottak be a floridai választási eredménnyel kapcsolatban, a republikánusok is bírósági úton támadják a demokraták által kért újraszámlálást. A republikánus keresettel kapcsolatos meghallgatások hétfőn kezdődnek. James Baker, Bush tanácsadója azt ajánlotta a demokratáknak, hogy hagyják a számolgatást és a bírósági ügyeket, úgyis a külföldről leadott szavazatok döntenek majd.
A floridai szövetségi bíróság hétfőn kezdi meg a meghallgatásokat a republikánusok keresetével kapcsolatban. A floridai republikánusok azt szeretnék elérni, hogy a bíróság leállíttassa a szavazatok kézi újraszámlálását egyes floridai megyékben. Ha Donald Middlebrooks bíró leállítja a számlálást, azzal az amerikai történelem során példátlan vitát rövid úton lezárná. Ha nem, akkor a szavazatszámlálás, és az ebből adódó bizonytalanság még napokig eltarthat. A négyszázezer Palm Beach-i szavazat kézi újraszámlálásával megvárják a bíróság döntését, bár a háromfős választási bizottság 2:1 arányban a kézi számlálás mellett döntött - adta hírül a CNN.

Vélemény
,,Szerintem épp ideje, hogy a demokraták befejezzék az újraszámolgatást" - nyilatkozott lapunknak Mark Wodlinger, egy Magyarországon tartózkodó floridai lakos. Wodlinger úr, aki a republikánus jelöltre szavazott - fia Bush kampányában dolgozik - úgy vélekedik, hogy a demokratáknak fel kellene adniuk. ,,A Kennedy-Nixon-viadal is szoros volt, és több választási csalás is napvilágra került. Mégis feladta Nixon, mert tudta, hogy nem vezetne sehova, ha megtámadná az eredményt" - mondja Wodlinger, aki egyébként biztos benne, hogy Bush a nehézségek ellenére is nyerni fog. Nem hiszi - mint sokan javasolták -, hogy a texasinak egységkormányt kellene alakítania, tekintettel a hihetetlenül szoros eredményre. ,,Bush bebizonyította Texasban, hogy együtt tud működni a törvényhozással, bármelyik párt is uralja azt" - mondta Wodlinger

-szb-

A demokraták szerint a republikánus keresetet a bíróságnak el kell utasítania, mert az ügy nem szövetségi, hanem állami bíróságra tartozik, és Bush-ék nem tudják megfelelően bizonyítani, hogy az újraszámlálásnak jogi akadályai volnának. James Baker korábbi külügyminiszter, akit Bush Floridába küldött, hogy az újraszámlálást ellenőrizze, vasárnap több tévécsatorna politikai adásában kijelentette: ,,A gépi újraszámlálás bőven elég, több kísérletre nincs szükség. A gépek nem demokraták és nem republikánusok, és kisebb az esélye, hogy szándékosan vagy véletlenül hibáznak."

Több megyében folyik az újraszámlálás

Palm Beach mellett Volusia Countyban is megkezdődött a kézi újraszámlálás. Michael McDermott a megye választási bizottságának elnöke beismerte: ,,Van egy kis gondunk. Az egyik körzetben két-háromszáz szavazattal többet találtunk, mint a gépi összesítéskor. Még nem tudjuk, hogy az eltérés oka mechanikai vagy matematikai." Broward County választási bizottsága úgy döntött, hogy a szavazatok egy részét újra kell számlálni, Dade County-ban kedden döntenek. Az AP becslése szerint Floridában Bush 288 szavazattal vezet Gore előtt. Kiszivárgott hivatalos adatok azt mutatják, hogy 66 megye eredményeinek összesítése után Bush 960 szavazattal vezet, de ebben még nem szerepel Palm Beach eredménye.

Baker ajánlata

James Baker a CNN vasárnap esti adásában kompromisszumot ajánlott a demokratáknak: amennyiben a demokraták elállnak az újraszámlálástól, és elfogadják a gépi számlálás végeredményét, akkor a republikánusok is visszavonják a keresetüket. Így a külföldről postázott szavazatok döntenének. Baker hozzátette: ha Gore-ék nem fogadják el a kompromisszumot, akkor a bíróságon folytatódik a küzdelem. William Daley, Gore kampányának vezetője elutasította az ajánlatot: ,,Miért nem akarják a republikánusok elfogadni a kézi számlálás eredményét? Ott vannak a megfigyelőik, a számlálás nyilvános."

Warren Christopher korábbi külügyminiszter, akit Gore Floridába küldött, hogy az újraszámlálást ellenőrizze, az NBC adásában kijelentette: ,,A floridai választási törvény szerint kézi számlálást kell elrendelni, ha választások eredménye nagyon szoros, vagy a választások körülményei erre okot adnak. A törvény szerint tehát kézi számlálással kell ellenőrizni a gépi eredményt, mert a gépek gyakran pontatlanok."

Baker szerint nem szabad a szavazatszámlálókra bízni, hogy egy-egy választó szándékáról utólag döntsenek. ,,Gore-ék már harmadszor kérnek itt újraszámlálást. Ezen az alapon mi is visszamehetünk Wisconsinba és Iowába, hogy újrakezdjük a számolgatást" - mondta a volt külügyminiszter. ,,Mi nem azért választottuk Floridát, mert itt megfordíthatjuk az eredményt, hanem mert itt tapasztaltunk olyan anomáliákat, amelyek az újraszámlálást indokolják" - reagált Christopher.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!