Gore leállíttatta a szavazatszámlálást

2000.12.13. 08:11
Miután a szövetségi Legfelsőbb Bíróság kedden 7-2 arányban úgy döntött, hogy a jelenleg adott feltételek mellett nem folytatódhat a kézi számlálás Floridában, Al Gore demokrata jelölt utasítást adott a szavazatszámlálás leállítására. Az alelnök este televíziós beszédet intéz a nemzethez. A testület egyúttal visszaküldte a floridai Legfelsőbb Bíróságnak az elnökválasztási szavazatszámlálás ügyét, és felszólította, hogy igyekezzen kidolgozni olyan jogi feltételeket, amelyek mellett a számlálás alkotmányosan lebonyolítható. Kétséges, hogy teljesíthetőek-e időre a kiszabott feltételek, az elektori testületnek ugyanis december 18-án, jövő hétfőn meg kell választania az elnököt.
Az amerikai legfelsőbb bíróság keddi ítéletét követően Al Gore demokrata elnök leállíttatta a kézi szavazatszámlálást, és este televíziós beszédet intéz a néphez. A kilenctagú legfelsőbb bíróság 7-2 arányban szavazott úgy, hogy alkotmányossági okokból a jelenleg adott feltételek mellett nem szabad lebonyolítani a demokraták által kért kézi számlálást. A testület egyúttal visszaküldte a floridai legfelsőbb bíróságnak az elnökválasztási szavazatszámlálás ügyét, és felszólította, hogy igyekezzen kidolgozni olyan jogi feltételeket, amelyek mellett a számlálás alkotmányosan lebonyolítható.

Kétséges a feltételek teljesítése

A kért kézi szavazatszámlálás lebonyolítása az eddig adott feltételek mellett nem tenne eleget az alkotmányosság követelményeinek, mert nincs egész Floridában érvényes, egységes mérce a szavazatszámláló-gép által érvényesnek nem tekintett szavazólapok kézi minősítésére, és ebből következően nem teljesül az egyenlő elbánás elvének követelménye - állapította meg a szövetségi legfelsőbb bíróság.

A kézi szavazatszámlálás tehát folytatódhatna, de kétséges, hogy teljesíthetőek-e időre a kiszabott feltételek, az elektori testületnek ugyanis december 18-án, jövő hétfőn meg kell választania az elnököt.

A szakértők egybehangzóan úgy vélekednek, hogy addig gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hogy egységes szempontrendszerről állapodjanak meg a szavazatszámláló-gép által érvénytelennek minősített voksok érvényessé minősítéséről. Továbbá az is valószínűtlen, hogy e szempontrendszer birtokában egész Florida államban lebonyolítsák a voksok kézi átvizsgálását, és még a felmerülő jogi viták, kifogások elbírálására megfelelő időt is biztosítsanak.

Gore-t visszalépésre szólítják fel

Ezzel tehát gyakorlatilag kézzel fogható közelségbe került George W. Bush republikánus jelölt győzelme. Gore környezetében a demokrata kampánystáb egyik tagja, első reagálásában elkeserítőnek minősítette az amerikai Legfelsőbb Bíróság állásfoglalását. Demokrata körökben úgy vélekednek, hogy a floridai Legfelsőbb Bíróság alighanem csak egy dolgot tehet: megállapítja, hogy nem áll módjában teljesíteni a szövetségi bíróság feltételeit.

Ed Rendell, az amerikai Demokrata Párt országos bizottságának elnöke személyes véleményét hangoztatva visszalépésre szólította fel Al Gore-t. Laurence Tribe, a demokrata elnökjelölt jogi tanácsadóinak egyike pedig Bush republikánus elnökjelölt győzelmeként értékelte a keddi legfelsőbb bírósági döntést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás