Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Lengőajtós szavazólap

2000.11.13. 23:10
A szövetségi bíróság visszautasította George Bush és stábja azon követelését, hogy tiltsák meg a voksok kézi újraszámlálását, ellenben a demokratáknak sem sikerült elérniük a szavazatok összegzésére adott, kedd délutáni határidő meghosszabbítását. Arról sem tudnak megegyezni, melyik szavazat tekinthető még érvényesnek, és arról is vitáznak, melyik bíró illetékes a beadványok elbírálására.
A demokraták újabb bírósági eljárással fenyegetőznek - egészen addig, amíg reményeik szerint a legutolsó szavazócédulát is kézzel újra ellenőrzik.

Palm Beach megyében, ahol egy százalékot már szombat éjjel kézzel átszámoltak tartalék számlálóbiztosok tömegét állították munkába, és helybe viszik nekik az ennivalót, hogy szakadatlanul számolhassanak.

Volusia megyében is teljes gőzzel folyt a kézi számolás, és valószínűleg ez a megye a keddi határidőre elvégezheti a munkát. Csak most derült ki, hogy az eredeti - géppel végzett - összeszámláláskor nem dolgoztak fel több száz szavazatot. Egyes feltételezések szerint ennek oka átmeneti áramszünet lehetett a gépek működtetése idején.

Miami-Dade és Broward megyében előkészületeket tettek a kézi számlálás megkezdésére, de az utóbbi megyében az eltérő pártállású megyei vezetők alaposan összevesztek, és egyelőre nem tudtak megegyezni abban, mi legyen a kritérium a kézi számlálás során a szavazólap érvényes szavazattá nyilvánításához.

Lengőajtós szavazólap

A gép csak azokat a lapokat érzékelte érvényes szavazatként, ahol a jelölt neve melletti perforált négyzetet teljesen eltávolították a papírról. Palm Beach megyében a kézi számlálást úgy kezdték szombaton, hogy az érvényes voksok közé tették azt is, ahol a papír a perforáció mentén akár a legkisebb mértékben is meg volt szakítva. Menet közben azonban áttértek a szigorúbb feltételrendszerre: csak azt tekintették egyértelmű választói szándékkinyilvánításnak, ha a perforált négyzet legalább három sarka a levegőben lógott.

A két párt álláspontja között kompromisszumot keresők megalkották a "lengőajtós szavazólap" fogalmát: eszerint az lenne az érvényes szavazattá minősítés kritériuma, hogy a perforált négyzetet a négyzet egy oldalánál több ne kösse a szavazólaphoz.

Az egész kézi újraszámlálással kapcsolatos republikánus ellenvetések egyike, hogy Florida államban "ahány megye, annyi szokás", és az egységes szempontrendszer hiánya folytán az eljárás "a kör négyszögesítésének kísérletével" ér fel.

Eközben a szavazatösszesítések leadásának keddi határideje ellen a bírósághoz a különböző megyékben beadvánnyal forduló demokraták és a republikánusok között újabb, eljárási jellegű jogvita keletkezett.

Folytatódnak a jogi viták

A vita akörül forog, hogy melyik bíró illetékes a beadványok elbírálására. A demokraták a beadvány beadási helye szerint egyszerre több bíró előtt szeretnék folytatni az eljárást. A republikánusok viszont azt mondják, hogy mivel e beadványok mindegyike az állam fővárosában, Tallahassee-ben hivatallal rendelkező szavazatösszesítési testületi elnök, a republikánus pártállású Katherine Harris államigazgatási döntése ellen irányul, az összes ilyen beadványt össze kell vonni, és Tallahassee-ben kell elbírálni.

Függetlenül a kézi szavazatszámlálás folytatásának időhatáraira vonatkozó vitáktól, a floridai Palm Beach megyében az a kérdés is külön jogvita tárgyát képezi, hogy a megyében alkalmazott szavazólap olyan mértékben volt-e megtévesztő jellegű, hogy emiatt valamilyen jogorvoslatot igényelhetnek azok, akik nem a tényleges szándékaikat tükröző jelöléssel adták le szavazatukat a múlt kedden, az amerikai elnökválasztáson.

A megyében mindemellett több ezren tüntettek, új szavazás kiírását követelve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?