Illés
17 °C
28 °C

A republikánusok is bírósághoz fordulnak

2000.11.11. 18:10
A republikánus párt bírósághoz fordul, hogy megakadályozza, hogy egyes floridai körzetekben kézzel újraszámlálják a szavazatokat. A demokraták korábban azért nyújtottak be keresetet, mert a szavazócédulák megtévesztők voltak. Közben Bush bejelentette, hogy ő már az elnökségre készül, Gore szerint viszont a választásoknak még nincs vége.
A párt indoklása szerint a bírósági keresettel további tévedéseket előzhetnek meg, és az újraszámlálás egyébként ,,sem nemzeti érdek".

Al Gore stábja szerint mindenképp szükség van a kézi számlálásra, és ennek semmilyen törvényi akadálya sincs. Szakértők szerint a kézi számlálás a Gore-szavazatok számát növelheti, mert esetleg érvényesnek nyilváníthatnak olyan szavazócédulákat, ahol a demokrata jelölt neve nem volt egyértelműen bejelölve, és ezért a gép kihagyta őket.

Al Gore stábja szerint mindenképp szükség van a kézi számlálásra
Elemzők szerint fennáll a veszélye annak, hogy a floridai viták nyomán egyre több államban kezdődhet újraszámlálás, és egyre több jogi kifogás születhet az eredmények ellen.

A floridai végeredményt valószínűleg a külföldről postán feladott szavazatok döntik majd el. Az állam törvényei alapján ezekre november 17-ig kell várni.

Az oregoni szavazatok 99%-ának újraszámlálása után Gore győzött, de a New Mexicó-i újraszámolt végeredmény szerint nem Gore, hanem Bush a befutó. A két eredmény azonban nem igazán fontos, mert New Mexico 5, Oregon 7 elektori szavazatot jelent (Florida 25-öt).

Bush az elnökségre készül

George Bush közben bejelentette, hogy ő már az elnökségre készül, és az lenne a legjobb, ha a demokrata ellenfele feladná. Bush közölte: ,,most rajtunk a sor, hogy működő adminisztrációt készítsünk elő". James Baker, korábbi külügyminiszter, Bush tanácsadója felszólította Gore-t, hogy tartsa szem előtt az ország érdekeit, és ismerje el vereségét.

Gore-ék szerint Bush idejekorán akarja magát ,,megkoronázni", pedig a szavazatok összesítését nem szabad siettetni. William Daley kijelentette: ,,Bushék véleményével szemben, a választásoknak még nincs vége".

Nem hivatalos eredmények szerint Bush Floridában már csak 327 szavazattal vezet, kiszivárgott hivatalos adatok szerint a korábbi 1700-as előny 900 körülire apadt.

Továbbra sem világos, lesz-e bírósági eljárás a félreérthető Palm Beach-i szavazócédulák miatt, vagy amiatt, hogy Tallahassee-ban állítólag néhány fekete választót nem engedtek szavazni.