Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Grandiózus fesztiválon iktatják be Bush-t

2001.01.19. 02:40
Szombaton esedékes az Egyesült Államok 43. elnökének, George W. Bushnak a hivatalba lépési esküje és beiktatása. Minden beavatási ceremónia egy kicsit különbözik az előzőtől, és majdnem mindegyikhez tartozik egy vicces kis történet egy-egy elnöki botlásról.
Ha a hagyomány folytatódik az új évezredben is, a volt elnök (Clinton) és az új (Bush) együtt ülnek majd autóba, hogy a Fehér Házat elhagyva a Capitoliumba vitessék magukat. Szóbeli és zenekari felvezetés után az új elnök felesküszik, kezét arra a Bibliára téve, melyen egykor, beiktatása idején George Washington keze is nyugodott.

Grandiózus fesztivál

George W. Bush
Fotó: Reuters
Ezután következhet a nagy parti. Mintegy 38 felvonuló zenekar lép majd fel szerte az államokból. Lehet, hogy az elnök kiszáll majd autójából, és gyalog teszi meg az utat, ahogyan azt elődje, Jimmy Carter tette, óriási problémát jelent a megfelelő védelem biztosítása. Várhatóan ötméterenként áll majd egy rendőr az út teljes hosszán. Az előzetes számítások szerint a tömeg nagysága megközelíti majd a 750 ezret.

A beavatási ceremóniát követő fesztivál gigantikusnak ígérkezik. Az eseményen Ricky Martin énekel majd (talán a himnuszt?), mellette ,,koncert a fiatalokért" rendezvény kap majd helyet. Betetőzésként fél órás tűzijáték emeli majd az est fényét. Az érdeklődő mindezt öt dollárért nézheti végig, feltéve, hogy már hetekkel ezelőtt megvette a jegyeket.

Bulizzunk!

A hagyományos ebéd megtartása után minden szervezet megtartja összejöveteleit, ünnepelve a hivatalát már elfoglalt elnököt. Az elnök és a First Lady partiból partiba esik majd, mindenhol egy fél órácskát töltve. Az összejövetelek megszervezésébe, csakúgy mint a ceremóniába, kisebb hibák csúsztak és várhatóan fognak is. Ennek oka az, hogy a megszokott tíz héten át tartó szervezést idén öt hét alatt kellett lebonyolítani, hiszen csak akkor derült ki, végül ki is lesz az Egyesült Államok elnöke.

Egyre drágább a beiktatás

Felmérések szerint, a ceremónia költségei egyre nagyobbak az idő múlásával. Bill Clinton beavatási ceremóniája 36 millió dollárt emésztett fel, aminek egyharmadát az adófizetők fedezték, kétharmadát pedig a televíziós bevételekből és jegyeladásokból fizették ki. Idén, óvatos becslések szerint is minimum negyvenmillió dollárra fog rúgni a költség.

Az eskü szövege
,,Esküvel fogadom, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztját becsülettel töltöm be, és legjobb képességeim szerint szolgálom, védem és fenntartom az Egyesült Államok Alkotmányát."
Hogy idén miről fog cikkezni az amerikai sajtó, az elválik szombaton. Talán Bush elbotlik a Capitolium lépcsőjén, magával rántva feleségét, vagy ahogyan azt Clinton tette, első elnöki tetteként rátapos a volt elnök, Bush apjának macskájára, Millie-re. Az azonban már biztos, hogy komoly tőkéből idén is komoly felhajtást szerveznek az amerikaiak.


  • Vennék
  • Hírek