Endre, Elek
16 °C
28 °C

Ismét fordul a kocka?

2000.10.13. 12:55
Lehetséges, hogy minden előzetes várakozással szemben, és a két jelölt (finoman szólva) nem túl izgalmas személyisége ellenére a 2000. évi amerikai elnökválasztás 1960 óta a legszorosabb és ezért legizgalmasabb lesz. Az elnökjelöltek vitája után az a furcsa helyzet állt elő, hogy míg az összecsapást közvetlenül követő felmérések szerint Gore valamivel jobban tetszett a nézőknek, addig az azóta eltelt egy hét során mégis inkább az a benyomás erősödött a kommentátorokban, hogy az alelnök követett el több hibát a másfél óra során. Felvetették, hogy túlságosan kioktató stílusban hangsúlyozta tapasztaltságát, és a kelleténél agresszívabban támadta Bush-t, aki közvetlenebb és könnyedebb volt. Arról már nem is beszélve, hogy Gore két apró, emberközelinek szánt történetet is ténybeli tévedésekkel mesélt el a vita során, amelyeket aztán a sajtó nagy terjedelemben tárgyalt.
Az ezen a héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások megerősítették az elemzők benyomásait. A második vita napján, szerdán közölt öt felmérés közül három Bush-nál mutatott leheletnyi előnyt, míg kettő az alelnöknél. Tény ugyan, hogy mind az öt felmérés szerint az eltérés egészen marginális, tehát nem irányadó az országos szavazásra nézve, már csak az államonként összegződő elektori rendszer miatt sem. Azonban az is bizonyos, hogy Bush augusztus közepe óta nem állt ilyen jól egyetlen közvélemény-kutatás szerint sem, és ez mindenképpen azt jelenti, hogy sikerült megfordítania a sokak által korábban megfordíthatatlannak tűnő széljárást. Hogy ebben mekkora szerepet játszott az elnökjelöltek első vitája, az valószínűleg nem eldönthető, de az bizonyos, hogy a fordulat kiváltotta hangulat alapvetően meghatározta a második összecsapás menetét.

Gore igyekezett kevésbé agresszív és kioktató lenni

A legszembeszökőbb Gore azon erőfeszítése volt, hogy a korábbi, túlzottan agresszívnak talált stílust ellensúlyozza. Ebben jó segítséget nyújtott neki az ilyen viták során korábban sosem alkalmazott forma, hogy tudniillik a jelöltek és a riporter egy asztalt ültek körbe, s nem a közönséggel szemben álltak. (Ez a megoldás egyébként az oldottabb formákat kedvelő Bush stábjának a javaslatára merült fel). Általános értékelés szerint ez a kilencven perc már csak a külsőségek miatt is jóval barátságosabbra sikerült, mint az első--leginkább az alelnökjelöltek múlt heti udvarias társalgásának hangulatát idézte. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a kampányt uraló legfőbb harci kérdések (az adócsökkentés, illetve a gyógyszerártámogatások) ezúttal alig kaptak teret, és részben olyan témákról beszéltek a jelöltek, ahol nagyobb volt közöttük a nézetazonosság. Ezek közé tartozott a külpolitika is.

Nagyobb hangsúlyt fektettek a külpolitikára

Papírforma szerint a külpolitika hosszas tárgyalása Gore számára számít hazai pályának, hiszen közel másfél évtizede foglalkozik a nemzetközi politika kérdéseivel, míg Bushnak semmiféle tapasztalata nincsen ezen a téren. A kettejük közötti tudásbeli különbség a múlt héten is megmutatkozott. Bush akkor például azt találta javasolni (a belgrádi felkelés előtt két nappal!), hogy a ,,balkáni kérdés" rendezésében Oroszországnak kellene közvetítenie a felek között--amire Gore némi szarkazmussal jegyezte meg: nem biztos, hogy mindenkinek tetszene a végeredmény. Ezen a téren viszont Bush igyekezett javítani korábbi teljesítményén, és az elemzők egyetértenek abban, hogy igen alapos külpolitikai fejtágítás előzte meg fellépését. Ez a felkészülés olyan fejleményekben manifesztálódott, hogy például a vita egy pontján a texasi kormányzó négy vagy öt közel-keleti ország nevét is hiba nélkül felsorolta, egy alkalommal pedig tökéletesen ejtette ki Viktor Csernomirgyin korábbi orosz miniszterelnök nevét.

Ez a teljesítmény meghozta számára a sajtó osztatlan elragadtatását--amin aligha csodálkozhatunk, ha felidézzük, hogy az elmúlt héten a New York Times abban vélte felfedezni Al Gore fölényes külpolitikai tapasztalatának bizonyítékát, hogy precizen felsorolta Jugoszlávia (mindkét) tagállamát, és még Milosevics ellenjelöltjének a nevét is tudta. Az efféle szórakoztató részletek mellett nagyjából egyetértés volt a jelöltek között abban, hogy mindketten óvatosak voltak az amerikai hadsereg jövőbeni külföldi bevetéseit illetően. Igaz, a már Roosewelt óta megszokott felállásnak megfelelően ezúttal is inkább a demokrata Gore hajlott az intervencionista álláspontra, Bush jóval markánsabb volt intervencióellenességében. S az is feltűnő volt, hogy a közel-keleti konfliktus kapcsán mindketten keményebb szavakat használtak Jasszer Arafattal szemben, mint Clinton elnök a legújabb konfliktus kirobbanása óta bármikor.

Az imázsról szól a nem túl fajsúlyos jelöltek küzdelme

Megfigyelők emellett fontosnak tartották megjegyezni, hogy a republikánus jelölt szembeszökő gyakorisággal használt ritkább, többszótagú, idegen hangzású szavakat. Bush alighanem a nyelvbotlásaival kapcsolatban korábban felemlegetett, időnként akadozó stílus (mások szerint: verbális primitivizmus) keltette kedvezőtlen benyomást akarta eloszlatni. Talán ez a részlet is világossá teszi, hogy a második elnökjelölti vita kevésbé szólt a kormányzati politika kérdéseiről, mint a két versengő jelölt személyes imázsának csiszolgatásáról. És ezzel a kampány vissza is érkezett oda, ahol a Demokrata Párt augusztus végi konvenciója előtt tartott. A közbeeső hat hét során azért fontos kérdésekről is szó esett--ilyen volt például az üzleti körök befolyása a politikára, a gazdasági fellendülés jótéteményeinek elosztása és így tovább. A tegnap esti produkció fényében azonban aligha lehet arra számítani, hogy a jelöltek a választásig hátralevő négy hét alatt is hasonlókkal örvendeztetik meg az amerikai állampolgárokat. Ami marad: az ,,imázsteremtés" iparának szokványos kellékei, kézfogás meglett nyugdíjasokkal, simogatás serdületlen gyermekek fején, és egy harmadik vita valamikor a jövő héten.

Egyébként a New York Times szerint a mostani barátságos légkörben Bush keltett jobb benyomást.