Judit
3 °C
7 °C

A szövetségi legfelsőbb bíróság előtt a floridai kézi számlálás

2000.11.24. 21:10
A jövő pénteken hallgatja meg az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság a republikánusok azon kérelmét, hogy állapítsák, meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni - döntött a washingtoni testület pénteken. George W. Bush hívei a floridai legfelsőbb bírói testület ítéletét, amely kimondta, hogy a kézi újraszámlálás eredményeit is bele kell számolni a végeredménybe, amit helyi idő szerint vasárnap ötig ki kell hirdetni. Tovább folytatódik a vita a ki nem lyukasztott, csak benyomott szavazólapok beszámításáról, valamint azokról a tengerentúli voksokról, amelyeket nem vettek figyelembe, mert nem szerepelt rajtuk postai bélyegző.
A republikánusok azért fordultak a washingtoni legfelsőbb bírósághoz, mert állításuk szerint a floridai legfelsőbb bíróság kedd este kihirdetett döntése ellenkezett az amerikai alkotmánnyal. A floridai bírói testület úgy döntött, hogy elnökválasztási végeredmény hitelesítésekor figyelembe kell venni egyes megyék kézi szavazat-újraszámlálásának az eredményeit is, annak ellenére, hogy a szavazatösszesítés határideje már az előző hét keddjén lejárt. Az eredményhirdetés időpontját helyi idő szerint vasárnap öt órában határozta meg.

A republikánusok azt kérték a washingtoni testülettől, hogy állítsa le a kézi szavazatszámlálást a két megyében, valamint hogy állípítsa meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni.

A republikánusok szerint a floridai testület túllépte hatáskörét A washingtoni legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy egy hét múlva hallgatja meg a republikánusok azon kérelmét, hogy állapítsák, meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni. A republikánusoknak keddig kell benyújtani az érveiket tartalmazó iratokat, ami azt jelenthei: amennyiben a vasárnap kihirdetett floridai eredmény Bushnak kedvez, elállnak a kérelemtől. A szövetségi testület a másik republikánus kérelmet nem hallgatja meg.

A republikánusok azzal a kérdéssel fordultak a washingtoni legfelsőbb bírósághoz, hogy az állítsa le a kézi szavazatösszesítést a három érintett megyében. Érvelésük szerint ugyanis a bíróság "túlterjeszkedett" saját hatáskörén: választási jogi előírást módosított, mégpedig úgy, hogy a választás lebonyolítása után, a szavazathitelesítés előtt változtatta meg a szabályokat.

A demokraták tagadják a szabályváltoztatást, szerintük arról volt szó, hogy a bíróság lehetővé tette a törvényben biztosított kézi szavazatszámlálási lehetőség gyakorlati érvényesülését, tekintettel arra, hogy a nagyobb megyékben az ilyen munka időigényes.

A demokraták támadják viszont a floridai legfelsőbb bíróságnál Miami-Dade megye szerdai döntését, miszerint ott mégsem bonyolítják le a kézi újraszámolást, mert arra vasárnap estig sincs elég idő. A legfelsőbb bíróság csütörtökön azonban elutasította azt a kérelmet, hogy kötelezzék az érintett megyét a kézi szavazatszámlálás befejezésére.

Két megyében továbbszámolnak

A csütörtöki hálaadás-ünnepi szünet után folytatódott a kézi szavazatösszesítés. A kézi számlálás előtti adatok szerint Bush előnye 930 szavazat volt. A folyó, és a határidőre befejezett összesítés során Gore 206 szavazatot faragott hátrányából. A legtöbbet, 280-at Browardban hozott Bushon, míg, a republikánus jelöltre Bay, Clay, Nassau és Palm Beach megyékben is több szavazat jutott, mint a gépi számlálás esetében. Bush előnye tehát a nem hivatalos részadatok szerint jelenleg 704 szavazat.

A floridai voksolás eredménye, amely remélhetőleg vasárnap világot lát dönt annak a 25 elektori szavazatnak a sorsáról, amelynek megszerzésével valamelyik jelölt többséget szerez a küldöttek között. Az elektori testületr december 18-án dönt az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökének személyéről.

Bush alelnökjelöltje kijött a kórházból

A republikánusok mindeközben még jogi csatát vívnak azért, hogy számítsák be azokat a tengerentúlról érkezett katonavoksokat is, amelyek borítékján nem volt polgári postai dátumbélyegző. Ha ezt elérik, akkor reményeik szerint több száz szavazattal nőhet Bush előnyét.

Pénteken kiengedték a kórházból Dick Cheney-t, Bush alelnökjelöltjét pénteken kiengedték a kórházból. A politikust szerda hajnalban nagyon enyhe lefolyású szívroham érte, bár az első jelentések szerint csak megelőző jellegű kezelésről volt szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?