Vilhelmina
11 °C
28 °C

A szövetségi legfelsőbb bíróság előtt a floridai kézi számlálás

2000.11.24. 21:10
A jövő pénteken hallgatja meg az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság a republikánusok azon kérelmét, hogy állapítsák, meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni - döntött a washingtoni testület pénteken. George W. Bush hívei a floridai legfelsőbb bírói testület ítéletét, amely kimondta, hogy a kézi újraszámlálás eredményeit is bele kell számolni a végeredménybe, amit helyi idő szerint vasárnap ötig ki kell hirdetni. Tovább folytatódik a vita a ki nem lyukasztott, csak benyomott szavazólapok beszámításáról, valamint azokról a tengerentúli voksokról, amelyeket nem vettek figyelembe, mert nem szerepelt rajtuk postai bélyegző.
A republikánusok azért fordultak a washingtoni legfelsőbb bírósághoz, mert állításuk szerint a floridai legfelsőbb bíróság kedd este kihirdetett döntése ellenkezett az amerikai alkotmánnyal. A floridai bírói testület úgy döntött, hogy elnökválasztási végeredmény hitelesítésekor figyelembe kell venni egyes megyék kézi szavazat-újraszámlálásának az eredményeit is, annak ellenére, hogy a szavazatösszesítés határideje már az előző hét keddjén lejárt. Az eredményhirdetés időpontját helyi idő szerint vasárnap öt órában határozta meg.

A republikánusok azt kérték a washingtoni testülettől, hogy állítsa le a kézi szavazatszámlálást a két megyében, valamint hogy állípítsa meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni.

A republikánusok szerint a floridai testület túllépte hatáskörét A washingtoni legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy egy hét múlva hallgatja meg a republikánusok azon kérelmét, hogy állapítsák, meg, hogy a floridai legfelsőbb bíróság helyesen járt-e el, amikor leszögezte, a kézi számlálási adatokat figyelembe kell venni. A republikánusoknak keddig kell benyújtani az érveiket tartalmazó iratokat, ami azt jelenthei: amennyiben a vasárnap kihirdetett floridai eredmény Bushnak kedvez, elállnak a kérelemtől. A szövetségi testület a másik republikánus kérelmet nem hallgatja meg.

A republikánusok azzal a kérdéssel fordultak a washingtoni legfelsőbb bírósághoz, hogy az állítsa le a kézi szavazatösszesítést a három érintett megyében. Érvelésük szerint ugyanis a bíróság "túlterjeszkedett" saját hatáskörén: választási jogi előírást módosított, mégpedig úgy, hogy a választás lebonyolítása után, a szavazathitelesítés előtt változtatta meg a szabályokat.

A demokraták tagadják a szabályváltoztatást, szerintük arról volt szó, hogy a bíróság lehetővé tette a törvényben biztosított kézi szavazatszámlálási lehetőség gyakorlati érvényesülését, tekintettel arra, hogy a nagyobb megyékben az ilyen munka időigényes.

A demokraták támadják viszont a floridai legfelsőbb bíróságnál Miami-Dade megye szerdai döntését, miszerint ott mégsem bonyolítják le a kézi újraszámolást, mert arra vasárnap estig sincs elég idő. A legfelsőbb bíróság csütörtökön azonban elutasította azt a kérelmet, hogy kötelezzék az érintett megyét a kézi szavazatszámlálás befejezésére.

Két megyében továbbszámolnak

A csütörtöki hálaadás-ünnepi szünet után folytatódott a kézi szavazatösszesítés. A kézi számlálás előtti adatok szerint Bush előnye 930 szavazat volt. A folyó, és a határidőre befejezett összesítés során Gore 206 szavazatot faragott hátrányából. A legtöbbet, 280-at Browardban hozott Bushon, míg, a republikánus jelöltre Bay, Clay, Nassau és Palm Beach megyékben is több szavazat jutott, mint a gépi számlálás esetében. Bush előnye tehát a nem hivatalos részadatok szerint jelenleg 704 szavazat.

A floridai voksolás eredménye, amely remélhetőleg vasárnap világot lát dönt annak a 25 elektori szavazatnak a sorsáról, amelynek megszerzésével valamelyik jelölt többséget szerez a küldöttek között. Az elektori testületr december 18-án dönt az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökének személyéről.

Bush alelnökjelöltje kijött a kórházból

A republikánusok mindeközben még jogi csatát vívnak azért, hogy számítsák be azokat a tengerentúlról érkezett katonavoksokat is, amelyek borítékján nem volt polgári postai dátumbélyegző. Ha ezt elérik, akkor reményeik szerint több száz szavazattal nőhet Bush előnyét.

Pénteken kiengedték a kórházból Dick Cheney-t, Bush alelnökjelöltjét pénteken kiengedték a kórházból. A politikust szerda hajnalban nagyon enyhe lefolyású szívroham érte, bár az első jelentések szerint csak megelőző jellegű kezelésről volt szó.