Illés
17 °C
28 °C

Gore utolsó rohama

2000.12.05. 16:29
A Gore-stáb kedden megkezdte felkészülését az utolsó jogi küzdelemre, miután hétfőn mind az amerikai legfelsőbb bíróság, mind egy floridai megyei bíróság a republikánusoknak kedvező ítéletet hozott. Gore vezető jogi képviselője azt mondta: ez az utolsó jogi kísérletük az elnökség megszerzésére.
Hétfőn a szövetségi legfelsőbb bíróság felfüggesztette és visszautalta a floridai legfelsőbb bírósághoz azt a korábbi döntést, amely egyáltalán lehetővé tette a szavazatok határidő utáni kézi újraszámlálását. Emellett Tallahassee-ben Sanders Sauls illetékes bíró elutasította Al Gore demokrata elnökjelölt jogászainak azon kérését, hogy számolják meg kézzel az általuk vitatottnak tekintett floridai szavazólapokat. A demokraták azon hitelesített eredmény ellen emelt kifogásukban terjesztették elő ezt a kérésüket, amely szerint Floridában 537 szavazatkülönbséggel George Bush republikánus elnökjelölt nyerte meg a november 7-i elnökválasztást.

A Gore-stáb ez ellen a döntés ellen fellebbez most, és ennek eldöntésére szintén a floridai legfelsőbb bíróságon kerül sor. ,,Akárki is nyer ott, mi elfogadjuk. Azt hiszem, ez lesz a harc vége." - mondta David Boies, Gore főügyvédje. Az előterjesztést helyi idő szerint kedd délután három óráig (este kilenc magyar idő szerint) kell beadniuk a feleknek.

Gore több fronton támad

Időközben más bírósági ügyek is folyamatban vannak floridai helyi bíróságokon. A két legfontosabb Seminole és Martin megyében játszódik. Itt a demokrata stáb kéri arra a bíróságot, hogy semmisítsen meg több ezer, külföldön feladott, Bush-szavazatot, mert szerintük azokat megváltoztatták a republikánusok. Többet ugyanis nem megfelelően postáztak, és ez elvileg nem tette volna lehetővé, hogy beszámítsák őket a szavazatok közé. Amennyiben ezeket a szavazatokat megsemmisítenék, úgy Gore kerülne az élre, hisz jelenleg mindössze 537 szavazattal vezet Bush.

Csökken Gore támogatottsága

Időközben az amerikaiak elfordultak Gore-tól. A legfrissebb felmérések szerint több mint hatvan százalékuk szerint az alelnöknek fel kellene adnia. Minden negyedik úgy gondolja, hogy a választások körüli hercehurca már válságnak minősül, és további harminc százalék is egyre jobban aggódik. A Gore-t támogató szenátorok és képviselők is egyre pesszimistábbak, jelezve, még legfeljebb egy utolsó esélye van az alelnöknek, aztán vége. A hagyományosan demokrata New York Times továbbra is támogatja Al Gore-t, de a lap keddi vezércikke szerint is ez az alelnök utolsó esélye. A Washington Post szerint ,,Gore-nak lassan el kellene kezdenie gondolkodnia azon, hogyan adhatná fel". Bizonytalanságát fejezte ki a a Los Angeles Times is.