Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A kézi számláláson múlhat

2000.11.17. 21:07
Az Egyesült Államok elnökválasztásának kálváriája várhatóan véget ér szombaton, amikor kihirdetik a tengerentúlról érkező szavazatok összesítését. Eközben kézi szavazat-újraszámlálást akarnak a Gore-támogatók. A két párt stratégiáiról vallott a CNN-nek két szakértő, Patty Davis és Jeanne Meserve.
Jeanne Meserve

,,A Bush-kampány lényegi hozzáállása a kézi szavazat-újraszámláláshoz alapvetően negatív. Ennek egyik oka, hogy kézi számlálás esetén fennáll a emberi hiba és a csalás lehetősége is. Továbbá ez a mód erősen szubjektív, hiszen a három megye, ahol így akarnak újraszámlálni erősen demokrata, és ezért ez nem lenne tisztességes.

Ha mégis a demokrata elképzelés diadalmaskodna, a republikánus program erre az esetre az lenne, hogy tovább húznák az időt. Ezt fellebbezésekkel, valamint más, elsősorban Bush szimpatizáns megyékben történő kézi szavazatszámlálással próbálnák elérni. Jelenleg kritikus, hogy Gore ajánlatára nehéz jó választ adni. A demokraták nyilván tudták, hogy ezt az ajánlatot a republikánusok visszakézből elutasítják. Mégis, az egész eredményeképpen Gore került helyzetbe, mint államférfi.,,

Patty Davis

,,Al Gore alelnök jelenleg is figyelemmel kíséri az eseményeket washingtoni házában. A kampány jelenlegi állása általánosságban pozitívnak mondható annak ellenére, hogy Katherine Harris, a floridai állami szavazatösszesítő testület elnöke, egy republikánus, úgy határozott, hogy a kézi szavazatszámlálás eredményét nem veszi figyelembe.

Az ajánlat
Gore azt ajánlotta csütörtökön, hogy ha Bush beleegyezik abba, hogy Florida minden megyéjében kézi szavazatszámlálással ellenőrizzék az eredményeket, akkor elfogadja az eredményt és tartózkodik minden további törvényi útra tereléstől és elfogadja az eredményt. Bush ezt visszautasította.

A Gore-csapat biztos abban, hogy megnyerte az elnöki választásokat. Az országban leadott szavazatok közül Gore kapta a legtöbbet. Ha véghez tudják vinni a kézi szavazatszámlálást, akkor biztos a győzelem. Ezért folyik a harc most már minden téren. Biztosak vagyunk benne, hogy a floridai törvény szerint legális a kézi számlálások. Harris nem úgy viselkedett, mint egy állami testület elnöke, hanem mint egy Bush-aktivista. Az emberek meg fogják a döntését kérdőjelezni.

Al Gore felajánlott egy alkut Bush-nak, aki visszautasította azt. Értetlenül állunk ez előtt, hiszen egy ilyen kézi számlálás egyértelműen ki tudná mutatni, hogy ki is nyerte meg a választást. A visszautasított ajánlat fényében kijelenthetem, hogy készek vagyunk elmenni a legfelsőbb fórumig igazunk kiharcolása érdekében."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!