Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Befejeződött az utolsó meghallgatás

2000.12.11. 13:32
Az amerikai legfelsőbb bíróságon befejeződött a Gore és Bush ügyvédeinek meghallgatása. Egyelőre nem tudni, hogy a főbírák mikor hirdetik ki állásfoglalásukat. A legfelsőbb bíróság tagjai több kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, lehetséges-e a megegyezés a felek között a szavazólapok érvényesítési mércéjét illetően.
A bíráknak arról döntöttek, hogy a floridai kézi újraszámlálás folytatódhat-e. Egyelőre nem tudni, hogy a főbírák mikor hirdetik ki állásfoglalásukat. A legfelsőbb bíróság tagjai több kérdést tettek fel azzal kapcsolatban, lehetséges-e a megegyezés a felek között a szavazólapok érvényesítési mércéjét illetően.

Mivel a szavazatszámláló bizottság Busht hirdetette ki győztesnek, és a törvényhozásban is a republikánusok vannak többségben, valószínű, hogy a testület republikánus elektorokat nevez meg.

Ellentétek örvényében

A demokraták szerint minden állampolgár alapvető joga, hogy szavazatát beszámolják, míg a republikánusok azt mondják, hogy a kézi számlálás önkényes, szokatlan és igazságtalan.

Pénteken a floridai Legfelsőbb Bíróság elrendelte negyvenezer vitatott szavazat kézi átszámolását. Szombaton a szövetségi Legfelsőbb Bíróság leállítatta a számlálást. A floridai Legfelsőbb Bíróság bírái 4-3 arányban szavaztak a demokraták mellett, a szövetségi bírák 5-4 arányban Bush mellett.

A bírák vasárnap nyilatkozatháborúba kezdtek: egy republikánus bíró kijelentette, hogy kollégái többsége Bush igazában hisz, egy demokrata szerint viszont egy ilyen döntés az elnökválasztás legitimitását kérdőjelezné meg.

David Boise
Al Gore főügyvédje
David Boies, Gore főügyvédje újból bejelentette, hogy a szövetségi bíróság döntését elfogadják, azt azonban nem mondta, hogy ez esetben Gore feladja.

Mégsem ez az utolsó lépés?

Még mindig elképzelhető, hogy nem a Legfelsőbb Bíróság döntése lesz az utolsó. Előfordulhat, hogy a bíróság leállíttatja a kézi számlálást, de egy ,,egységes szabvány" alapján történő újraszámlálást mégis engedélyez. Ez esetben a floridai Legfelsőbb Bíróság határozhatná meg ezeket az ,,egységes szabványokat".

Kedden ki kell jelölni az elektorokat

Floridában azonban keddig ki kell jelölni az elektorokat. Mivel a szavazatszámláló bizottság Busht hirdetette ki győztesnek, és a törvényhozásban is a republikánusok vannak többségben, valószínű, hogy a testület republikánus elektorokat nevez meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!