Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kit pénzelnek az amerikaiak Afganisztánban?

2002.11.05. 09:59
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államok vezette szövetséges erőket, hogy Nyugat-Afganisztánban egy olyan befolyásos tádzsik kormányzót támogatnak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat.
A New York-i székhelyű Human Rights Watch kedden nyilvánosságra hozott jelentésében rámutatott, hogy Iszmail Han, Herat tartomány kormányzója politikai célú letartóztatásokra, kínzásokra, megfélemlítésre, pénzösszegek kicsikarására használja fel hatalmát, és a széles körben elterjedt visszaélésekbe a katonaságot, a rendőrséget és a titkosszolgálatokat is bevonja. Han olykor személyesen adott ki parancsot e bűncselekmények végrehajtására.

Bort iszik, vizet prédikál?

"A nemzetközi közösség azt állítja, hogy csökkenteni akarja a hadurak hatalmát, és jogrendet akar teremteni, de Heratban ennek pont az ellenkezőjét teszi." - jelentette ki John Sifton, az 51 oldalas jelentés egyik társszerzője. Hozzátette, a jelek szerint a nemzetek közösségének barátja az emberi jogok ellenségének bizonyult. Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta azonnal a jelentést, csak annyit közölt, hogy időre van szüksége a dokumentumban foglaltak alapos tanulmányozásához.

Az Egyesült Államok felelősége

A HRW rámutatott, hogy az amerikai és az iráni hadsereg képviselői jelen vannak Heratban, rendszeresen találkoznak Iszmail Hannal és társaival, akiknek pénzügyi és katonai támogatást is nyújtanak. Sifton hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak és Iránnak nagy befolyása van Hanra, aki e két ország segítségével ért el mindent, tehát e két ország felelőssége az is, hogy magatartását, tetteit javítsa.

Az AFP jelentése szerint a HRW egyúttal szorgalmazta, hogy vezényeljenek ki nemzetközi erőt a Kabulon kívüli területekre is a hadurak háttérbe szorításának céljából, illetve azért, hogy a nemzetközi segélyek a központi kormányon és ne kormányzati szervezeteken keresztül jussanak el a címzettekhez.