Piroska
-2 °C
5 °C

A túlnyomó többség háborúpárti

MTI
2001.09.16. 03:45
Háborúellenes tüntetők szombaton Atlantában azt követelték George Bush elnöktől, hogy zárja ki a katonai megtorlás lehetőségét a keddi, több ezer halottat követelt washingtoni és New-York-i terrorista merényletek után.

A százfőnyi tiltakozó tömeg "Állítsátok meg az amerikai hadi gépezetet" és "Nem akarunk több háborút" feliratú táblákkal vonultak fel. Hangadóik szerint ártatlan emberek vére fog az amerikai kormány kezéhez tapadni, ha Washington háborút indít Afganisztán vagy más olyan ország ellen, amely feltételezhetően terrorista hálózatok otthona. Ezzel a véleményével a maroknyi tüntető igencsak kisebbségben marad - derül ki több friss jözvélemény-kutatásból.

A Newsweek című tekintélyes hetilap friss közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 71 százaléka támogatja a terrorista táborok elleni támadást, és 85 százalékuk helyesli a terrorizmust támogató országok elleni hadműveleteket. A CBS kutatásai szerint a keddi washingtoni és New York-i merényletekre történő katonai válaszadást még nagyobb arány, a népesség 85 százaléka tartja igazoltnak.

Nagy-Britanniában a lakosság hasonlóan tekintélyes hányada, 75 százaléka igenli az amerikai válaszcsapást a keddi merényletek felelősei ellen, 20 százalék ellenzi. Amennyiben viszont nem bizonyos csoportokat, hanem országokat kellene megtámadni, már csak 69 százalék támogatja a megtorlást. Végül ha a megtorlás azzal járna, hogy Nagy-Britannia háborúba keveredne, a válaszadóknak csak 55 százaléka támogatná.