Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A terroristák cinkosai még mindig Amerikában?

CNN
2001.09.17. 22:32
További részleteket tárt fel John Ashcroft igazságügy-miniszter a terrorizmus elleni harc megkönnyítését szorgalmazó jogszabályi módosítások közül. Egyebek között kiszélesíti a gyanús személyek megfigyelésének, a gyanús pénzmozgások nyomon követésének lehetőségeit, és megszigorítaná a terroristák és bűnsegédeik börtönbüntetését. Ashcroft kilátásba helyezte annak az 1976-os elnöki rendeletnek a hatályon kívül helyezését, amely megtiltotta a CIA-nak, hogy terrorcselekményeket hajtson végre külföldön.

Az FBI igazgatójával megtartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a jövőben az amerikai kereskedelmi légi járatok biztonságára fegyveres szövetségi ügynökök fognak ügyelni. Ashcroft leszögezte: a keddi New York-i és washingtoni merényletek végrehajtóinak cinkosai még mindig az országban lehetnek.

A szövetségi nyomozóiroda vezetője, Robert Mueller határozottan leszögezte, hogy semmilyen arab-ellenes támadást, vagy fenyegetést sem tűrnek meg a múlt kedden történteket követően. Az FBI igazgatója arról biztosította az újságírókat, hogy a nyomozás energikusan folytatódik. Tájékoztatása szerint a közvetlen telefonvonalakon 7700, az FBI internetes címére pedig 74 000 bejelentés érkezett. Közölte, hogy eddig 49 személyt vettek őrizetbe kihallgatás céljából.