Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Megmérgezik az amerikai termést?

MTI
2001.09.20. 00:22
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI fokozott éberségre szólította fel a mezőgazdasági légi permetezéssel foglalkozókat, mert attól tart, hogy terroristák esetleg megmérgezhetik a termést. A mezőgazdasági légi permetezők szakmai szövetsége ennek megfelelően azt várja tagjaitól: jelentsenek minden olyan gyanús megnyilvánulást, illetve gyanús körülményt, ami permetezéshez használt veszélyes vegyszerek szokatlanul nagy mennyiségben történő beszerzéséhez, illetve permetező repülőgéppel való szétszórásához köthető.

Az Egyesült Államokban egyébként normális időkben naponta 132 ezer magánrepülőgép száll fel, illetve landol, ami önmagában is tekintélyes mennyiségű terrorista veszélyforrást rejthet. Az Egyesült Államok által a nemzetközi porondon igénybe vehető eszközök széles skáláján egyebek közt szóba jöhetnek a nemzetközi gazdasági szankciók is - világlott ki Donald Evans amerikai kereskedelmi miniszter keddi CNN-nyilatkozatából. Evans kereskedelmi embargós intézkedéseket helyezett kilátásba azon országokkal szemben, amelyek nem akarnak együttműködő módon csatlakozni a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemhez.

Kedd este a CNN hírtelevízió úgy pontosította a Mohamed Atta iraki kapcsolatairól korábban kiszivárgott hírt, hogy a férfi - aki a Kereskedelmi Világszervezet épületébe csapódott két repülőgép egyikének az eltérítői közé tartozott, és aki kiképzett pilóta volt - nem tavaly, hanem valamikor az idén találkozott egy európai városban az iraki hírszerzés egyik tisztjével. Az amerikai titkosszolgálati forrás nem árulta el a hírtelevíziónak, hogy melyik európai országról van szó, csak annyit közölt, hogy nem Németországról. (Atta egy időben a hamburgi műszaki egyetemen tanult.) A CBS tévé úgy véli tudni, hogy akivel Atta találkozott, az egyenesen az iraki hírszerzés vezetője volt.