Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

A tálibok lelőttek egy kémrepülőgépet

2001.09.22. 10:16
A tálibok kormány szóvivője megerősítette, hogy légvédelmük lelőtt szombat reggel "egy külföldi kémrepülőgépet", és közölte, hogy Afganisztán lezárta a légterét mindenféle légi jármű előtt.

A pilóta nélküli külföldi gép engedély nélkül szállt be az ország légterébe, ezért kellett lelőni - jelentette ki a szóvivő, de nem mondta ki, hogy amerikai gépről van szó.

A tálib kormány tájékoztatási minisztériumában később - enek ellentmondóan - azt közölték , hogy nem amerikai repülőgépet lőtt le a tálibok légvédelme Afganisztán északi részén. A Reuters tudósítója által megkérdezett minisztériumi tisztségviselő azt mondta, hogy a tálibok ellen harcoló afgán ellenzék Északi Szövetségének egy helikopterét semmisítette meg a tálib légvédelem. "Még nem tudjuk, hányan voltak a fedélzeten" - mondta a névtelenül idézett tisztségviselő.

Szamangán tartomány, ahol az eset történt, az ország északi részén terül el, az üzbég és a tádzsik határ közelében. Mindkét szomszédos ország ellenségesen tekint a tálibokra, de egyik sem engedélyezte hivatalosan az Egyesült Államoknak, hogy repülőgépeket vagy katonákat vonultasson fel területén az Afganisztán ellen tervezett támadásához.

Az amerikai védelmi minisztéium nem kívánta kommentálni a hírt. A CNN szombaton közölt értesülése szerint Tádzsikisztán engedélyezte légtere használatát az amerikai légierő számára.