Gerzson
-3 °C
3 °C

Ezer amerikai elitkatona indult Üzbegisztánba

MTI
2001.10.05. 16:30
Hozzávetőleg ezer amerikai elitkatona úton van Üzbegisztánba, hogy ott készüljön az amerikai válaszcsapásra, amelyet az afgán területen rejtőző terroristákra és esetleg a tálibok rendszerére készülnek mérni. A tizedik hegyi hadosztály repülőgépen megy Üzbegisztánba az egyesült államokbeli Fort Drum támaszpontról. Már fel is szálltak a gépek - közölte a sajtóval egy amerikai illetékes Donald Rumsfeld védelmi miniszter környezetéből.

Rumsfeld taskenti tárgyalásaival egyidejűleg Iszlámábádba érkezett Tony Blair brit miniszterelnök, hogy Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel tárgyaljon a tálib rendszer és az általa pártfogolt terrorszervezet teljes nemzetközi "bekerítéséről". Blair Moszkvából érkezett a pakisztáni fővárosba.

Washington nagy mennyiségű fegyvert és lőszert akar vásárolni Kirgizisztántól az afganisztáni Északi Szövetség, a tálibok belső fegyveres ellenzéke számára - állította pénteken egy névtelenül nyilatkozó kirgiz illetékes. "George Bush kormánya nemrégiben jelezte ezt a szándékát Biskeknek" - mondta az AFP-nek nyilatkozó kirgiz tisztségviselő. Hozzátette, hogy először is automata fegyverekbe való lőszert vennének az amerikaiak. (Közép-Ázsia területén csak Kirgizisztánban működik jelentősebb hadiüzem.)