Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Holtpont

2008.04.23. 05:49
Ugyan Clinton nyert Pennsylvaniában, de talán nem eléggé. Az mindenesetre biztossá vált, hogy Obamának súlyos gondjai vannak a fehér munkásosztállyal. Ez pedig novemberben is problémát jelenthet, egy felmérés szerint a fehér szavazók nyolc százaléka nyiltan vállalja, hogy problémát okozna nekik, ha fekete elnökre kéne szavazniuk.

Hat hét telt el az utolsó előválasztás óta, de a helyzet semmit sem változott. Hillary Clintonnak kétszámjegyű győzelemre lett volna szüksége Pennsylvaniában a trendek megfordításához, Barack Obamának elég lett volna egy ötpontos vereség a végső győzelem bebiztosításához. A végeredmény 55-45 lett Clinton javára, Hillary több mint kétszázezer szavazattal szerzett többet.

Hogy ez mennyire semmilyen eredmény, az a két jelölt beszédein is érződött. Clinton persze örült és a dagály megfordításáról beszélt, de hát ezt is kellett tennie. De beszéde hangulata nem egy győztesé volt. Igaz, a CNN demokrata párti elemzői nem győzték dícsérni személyes hangvételét, hogy pennsylvaniai származása apropóján családjáról is beszélt, ami tényleg nem jellemzője.

Obama meg azt emelte ki, hogy az ő célja a nagy verés elkerülése volt, és a kezdeti különbségen tudott is faragni. Ez igaz, de a vereség bizonyos aspektusain el kell gondolkodnia kampánystábjának, hiszen Clintonék nyilvánvalóan ezekkel fognak érvelni jelöltsége ellen.

Obama szavazatai harminc százalékát Philadelphiában szerezte - még saját várakozásait is felülmúló, 65-35 arányú győzelmet szerzett, 130 ezer szavazattal kapott többet vetélytársánál. Ebből viszont következik, hogy az összes többi térségben - leszámítva a fekete enklávét, az állam fővárosát, Harrisburgot - nagy verést kapott. Azaz a kékgalléros fehér szavazók masszívan Clintont támogatták.

Márpedig jogosnak tűnik Clinton érve, hogy az idei választást sokkal inkább a kékgalléros fehérek - az ún. Reagan-demokraták, a társadalmilag konzervatív, de az állami anyáskodást szívesen vevő középrétegek - dönthetik el, semmint a nagyvárosi feketék. És Clinton Ohio, New Jersey és immár Pennsylvania tapasztalatai alapján jobban meg tudja szólítani ezt a réteget. Ez pedig trendforduló, az előválasztási sorozat elején még Obama tűnt a társadalmilag konzervatív demokrata szavazók kedvencének, de a fajfaktor közbeszólt.

Apropó fajfaktor. Az exit-pollok kifejezetten szoros versenyt ígértek, de ezt betudhatjuk az úgynevezett Bradley-hatásnak. Azaz, a választók a közvélemény-kutatóknak azt mondják, a fekete jelöltre szavaztak, valójában nem. Ez a novemberi választásokon komoly tényező lehet. Roger Simon írja a Politicon, hogy az AP és a Yahoo április 2-14. között felvett felmérésében a megkérdezett fehérek nyolc százaléka nyílt interjúban azt felelte, kényelmetlenül érezné magát, ha egy fekete jelöltre kellene szavaznia. Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 15 százaléka úgy vélte, Obama muzulmán. Azaz, a faji kérdés, ha explicite nem is, de jelen lesz a kampány hátralevő részében. Végső soron Ohióban és Pennsylvaniában máris döntőnek bizonyult.

Hogy Pennsylvania ténylegesen melyik jelöltet lendíti előre, csak a következő napokban derül majd ki. Jó indikátor lehet, hogy mennyire fut fel Clinton pénzgyűjtő kampánya. A Clinton-kampány jó ideje anyagi problémákkal küzd, Obamáék Pennsylvaniában a szerényebb becslések szerint is kétszer többet költöttek reklámra az utolsó héten. Clinton stábja már a győzelem éjszakáján kiadott egy jelentést, hogy már egy órával az urnák lezárása után félmillió dollárnyi adományt kaptak. És ha Clinton újra pénzhez jut, még bármi megtörténhet.

[Ha van mondanivalója, be szeretne szólni a szerzőnek, helyesírási/ténybeli hibát talál, vagy csak melegebb éghajlatra küldené bármelyik jelöltet, jöjjön kommentelni!]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?