Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Lövöldözés az Egyesült Államok isztambuli követségénél

2008.07.09. 11:32
Legalább hatan meghaltak a támadásban, köztük három rendőr. A támadás mögött az al-Kaida állhat.

Tűzharc robbant ki szerda délelött az Egyesült Államok isztambuli nagykövetségének közelében, jelentette a CNN Turk. A támadásban három támadó és három rendőr vesztette életét, legalább ketten megsebesültek.

Legalább hat halott a lövöldözésben

Egyelőre nem tudni, hogy a támadók célpontja az amerikai követség volt-e. Az biztos, hogy a követségre nem jutottak be a támadók. A követség sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint senki sem sérült meg sem a személyzet, sem a vízumra várakozó civilek közül.

A török rendőrség biztonsági okokból két tömb szélességben lezárta a nagykövetség környékét.

A CNN Turk négy támadóról tud. A körülményekből úgy tűnik, a támadók áthajtós lövöldözésre készültek, kocsival érkeztek a helyszínre, amiből kipattanva azonnal tüzet nyitottak. A rendőrök három támadót lelőttek, a negyedik elmenekült.

Ivan Watson, az amerikai közrádió Isztambulban tartózkodó munkatársa az amerikai konzullal beszélt, tőle tudja, hogy a támadókat valószínűleg az amerikai biztonsági őrök lőtték ki. "Három fattyút elkaptunk" - mondta a konzul, nyilvánvalóan nem hivatalos nyilatkozatában.

A CNN Turk beszámolója szerint a támadás elég szervezetlen volt. A támadók a követség környékét őrző rendőrökre nyitottak tüzet, esélyük sem volt arra, hogy bejussanak az épületbe. A tűzharc a követség épületénél felállított rendőrségi ellenőrzőpontnál robbant ki. Watson is úgy véli, hogy a támadás eleve kudarcra volt ítélve. Mint mondta, a követséget öt méter magas fal védi, amin képtelenség áthatolni.

Képek a lövöldözésről

A támadásért még egyetlen ismert terrorcsoport sem vállalta a felelősséget. A CNN Turk szerint az egyik fegyveresnek szíriai útlevele volt. Egy rendőrségi tisztviselő közölte: a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a támadás mögött az al-Kaida áll. Iszlamisták ugyan Törökországban is jelen vannak, de az állam az Egyesült Államok egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese.

A CNN szakértője szerint a támadás jellege nem utal komolyabb szervezettségre. Értesülései szerint Törökországban az elmúlt években több terrorakciót akadályoztak meg, azok azonban sokkal szervezettebbek és tervezettebbek voltak, többnyire bombatámadások lettek volna.

A mostani támadás össze sem mérhető a legutóbbi, külföldi képviseletet ért isztambuli támadással. 2003-ban brit érdekeltségek, köztük a konzulátus ellen intéztek bombatámadást. A négy robbantásban 70-en vesztették életüket, köztük a brit főkonzul is.