Márk
13 °C
28 °C

Máris cáfolják a magyar-román megállapodást

2006.11.22. 11:20
Elvileg megfelelő személyi igazolvány is elegendő lehet, hogy románok átlépjék a magyar határt, mert a múlt héten a magyar-román közös kormányülésen erről állapodott meg a két ország kormányfője. Elvileg jöhetnek, gyakorlatilag viszont az idő még távolinak tűnik.

Az illetékes magyar hatóság még nem erősítette meg, a bukaresti belügyminisztériumban azonban máris cáfolták, hogy január elsejétől útlevél nélkül is át lehet jutni Magyarországra, írta szerdai számában az Új Magyar Szó (ÚMSZ). A magyar nyelvű bukaresti napilap azért járta körül a témát, hogy a múlt csütörtökön a két ország kormányai megállapodtak: januártól a román állampolgárok személyi igazolványukat is használhatják a határ átlépéséhez.

Niculescu Tóni külügyi államtitkár a lapnak elmondta, a magyar kormány képviselői készségesek voltak ebben az ügyben, és felkérték a román felet, hogy juttassák el azokat a dokumentumokat, amelyeket a román állampolgárok 2007-től használnak majd a határátlépéshez. A románok arra kérték a magyarokat, fogadják el úti okmánynak a jelenlegi kártya alapú személyi igazolványt is. Hozzátette: egészen bizonyos, hogy a régi típusú, könyvecske alakú igazolványt nem lehet majd használni az uniós államokban, így Magyarország területén sem, a kártya alapú személyivel is csak Hegyeshalomig lehet eljutni.

Még nem adottak a feltételek

A bukaresti belügyminisztériumban sajtóosztályán viszont úgy tudják, január elsejétől a román állampolgárok csakis az útlevelükkel léphetik át a magyar határt. Arra hivatkoztak, hogy a jelenlegi romániai személyi igazolványoknak nincs olyan biztonsági eleme, amely megfelelne az uniós elvárásoknak. A lap megtudta: a minisztérium arra készül, hogy valamennyi személyi igazolványt záros határidőn belül újakra cserélteti, de határidőt még nem jelöltek ki.

A belügyminisztérium még a múlt hónapban közleményt adott ki - emlékeztet az ÚMSZ -, amelyben arra tesz ígéretet, hogy a román állampolgároknak 2009. január elsejétől lesznek "EU-konform" személyi irataik. A törvényben megszabott eredeti, 2007. január elsejei határidőt kitolták.

Az újság munkatársai a határ mindkét oldalán kérdezték a határőröket. Eszerint a magyarországi határőrségnél tudnak ugyan a megállapodásról, de még arra várnak, hogy a román belügyminisztérium elküldje Budapestre azoknak az úti okmányoknak a dokumentációit, amelyeket a román állampolgárok január elsejétől az Európa Unióban használnak majd. A határátlépési feltételek módosulásáról a román oldalon maguk a határőr-parancsnokságok sem kaptak mindeddig semmiféle útmutatót.