Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Véletlenül találtak Horn Gyula utcát Németországban

2006.03.22. 17:10
A vasfüggöny átvágását ismerte el Wertheim városa Németországban, ezért neveztek el Horn Gyuláról utcát. A településen nagyon sok Magyarországról kitelepített német él, ezért is akartak megemlékezni magyar politikusról.

Az MTI szerdai híre szerint Horn Gyuláról van elnevezve a németországi kisvárosban, Wertheimben az egyik utca. A település Reinhardshof nevű, újonnan épült negyedében a volt magyar miniszterelnök és külügyminiszter nevét viseli a közterület, ahol elsősorban ipari üzemek működnek.

Wertheim polgármesteri hivatalában az Index érdeklődésére 30 percen belül választ adtak, illetve e-mailben és telefonon is tájékoztattak a döntés okairól.

Angela Steffan, a hivatal illetékese elmondta: három indoka volt annak, hogy Horn Gyuláról nevezték el az utcát. Az egyik, hogy magyar külügyminiszterként ő vágta át a Vasfüggönyt, és ezzel szerepet játszott a német újraegyesítésben. A második, hogy Wertheim szoros kapcsolatokat ápol két magyar településsel: Szentendrével és Csobánkával. A harmadik ok pedig az, hogy Wertheimben nagyon sok Magyarországról kitelepített német él.

A kitelepítetteket a második világháború után éppen ebben a szétbombázott városrészben, Reinhardshofban helyezték el évekig. Itt rendkívül szegényes körülmények között laktak akkoriban azok a dunai svábok (Donauschwaben), akiknek el kellett hagyniuk hazájukat. Rájuk is tekintettel nevezték el magyar politikusról az iparnegyed egyik utcáját - mondta el Angela Steffan.

Véletlenül bukkantak rá az utcára

Willy Brandt néhai szociáldemokrata kancellár, Ludwig Erhard volt kereszténydemokrata kancellár, a német gazdasági csoda "atyja" nevét szintén utca őrzi Reinhardshofban. Charles De Gaulle-ról szintén kereszteltek el közterületet itt. Ennek oka részben az volt, hogy Wertheimnek van testvérvárosa Franciaországban is.

Az MTI szerint a Horn Gyula utcára a nemrég kezdődött németországi magyar kulturális évad szervezése közben bukkantak rá. Az utca körülbelül 700 méter hosszú - tudta meg a hírügynökség az itt működő egyik üzem illetékesétől, s kétség sem férhet hozzá: az utcát a magyar politikusról nevezték el. A német szokásoknak megfelelően az utcanévtáblára felfüggesztett fémlapon feltüntették a névadó néhány fontos életrajzi adatát: Horn Gyula születési évét, s azt, hogy a vasfüggöny lebontása idején magyar külügyminiszter (1989-1990) volt.

Wertheim városa Würzburg és Frankfurt között, a Tauber folyócska és a Majna torkolatánál fekszik. Karl Baedeker könyvkiadó, az útikönyvek, a bédekkerek kiadásának kezdeményezője 1862-ben a Majna mentén barangolva "az egész utazás legszebb pontjának" nevezte Wertheimet.  • Vennék
  • Hírek