Aliz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Meggyilkoltak egy hattagú magyar családot a Vajdaságban

2005.02.02. 15:40
Az Európai Parlamentnek a szerbiai etnikai incidenseket vizsgáló bizottságának távozása után holtan találták egy vajdasági magyar család hat tagját Horgoson. A két gyerek, két szülő és két nagyszülő meggyilkolásának a hírek szerint nincs etnikai háttere. A budapesti Külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, a szomszédos kisváros magyar polgármestere nyugalomra inti a helyieket.

Teljesen kizárható az, hogy nemzeti indíttatásból irtották ki Horgoson a hattagú családot, közölte szerdán az MTI-vel a bűntény helyszínéről Snjezana Lekovic, a nyomozást vezető szabadkai kerületi törvényszék vizsgálóbírója. Lekovic szerint a család erőszakcselekmény áldozata lett, s helytállóak azok a nem hivatalos értesülések is, hogy az áldozatok otthonát felforgatták. A távirati iroda nem hivatalos, meg nem erősített információi szerint nemrég Magyarországon megölték a horgosi család egyik üzleti partnerét, ezért nem kizárt, hogy a szerb hatóságok a magyar rendőrség segítségét is igénybe veszik.

Meggyilkoltak egy hattagú magyar családot a magyar határon fekvő, többségben magyarok lakta vajdasági Horgoson. Dragana Kajganic, a szerb belügyminisztérium kommunikációs osztályának helyettes vezetője kedd este megerősítette az információt. A vajdasági Magyar Szó című lap szerint a horgosi Szalma családról van szó.

Háborút járt veterán ölhetett?
Szabadkát a kilencvenes évek derekán hasonló brutalitású bűntények sorozata rázta meg, amelyet Magda Marinko bűnbandája követett el. Az észak-bácskai városban 1994-ben Marinko társaival együtt megölt három embert, és még abban az éven Szabadkán kiirtott egy házaspárt, majd Magyarországon folytatta a vérengzést. Marinkót a magyar ügyészség nyolc Magyarországon elkövetett gyilkossággal vádolta. Ezek közül a szegedi Z. Nagy család ügyében bizonyítottság hiányában felmentő ítélet született, de a többi vádpont alapján előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve más bűncselekmények miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.
A Marinko-eset azért vetődött fel a horgosi tragédiával kapcsolatosan, mert többen megfogalmazták azt a véleményt, hogy ilyen kegyetlen bűntényt csakis háborút járt, Magda Marinkóhoz hasonló gyilkológépek követhettek el. Köztudomású, hogy Marinko a hírhedt szerb háborús szabadcsapatvezér, Zeljko Raznatovic Arkan erdődi kiképzőtáborában tanulta ki a "mesterséget", ugyanott kapott kiképzést a bolti sorozatgyilkosként ismert Erdélyi Nándor is, az "oktatók" között pedig megfordult Milorad Lukovic Legija, a Djindjic-gyilkossággal és számos más múltbeli politikai bűnténnyel vádolt egykori titkosrendőr.

Napok óta halottak

A Tanjug szerb-montenegrói hírügynökség szerda délelőtti jelentése is megerősítette, hogy a horgosi Szegedi út 21. szám alatt álló két házban vesztette életét Szalma József, felesége Jolán, fiuk Nándor, felesége Nelli és gyermekeik, Dávid és Bettina. A Tanjug szerint a gyilkosság indítéka, sőt időpontja is kérdéses még, bár más forrásokból az biztosnak tűnik, hogy a bűncselekmény hat-hét nappal ezelőtt történt, de a hatóságok a gyilkosságról kedden szereztek tudomást. A másik nagyapa kerestetni kezdte két unokáját, akik napok óta nem jártak az iskolában. A szomszédok arra figyeltek fel, hogy a család házánál jó ideje senki se takarítja a havat.

A hivatalos szerb-montenegrói hírügynökség esetleges etnikai vonatkozásról és a család magyar származásáról nem tesz említést. A magántulajdonú Beta hírügynökség szerint a nyomozást a belgrádi rendőrség vette át. A holttesteket kedden az Újvidéki Orvostudományi Egyetem törvényszéki intézetébe szállították további vizsgálatokra. A B92 belgrádi rádió értesülése szerint a két nagyszülőt késsel az egyik, a fiatalabbakat lőfegyverrel a másik házban ölték meg.

A nyomozóhatóságok lezárták a környéket, szemtanúk szerint harminc rendőr volt a bűntény helyszínen. A Magyar Szó értesülése szerint előbb a főépületben találták meg a szülők és a gyerekek holttestét, majd a melléképületben a nagyszülőkét is.

Üzleti ellenérdekeltség miatt gyilkolták meg őket?

A gyümölcstermesztéssel foglalkozó, rendkívül jól szituált család nemrégiben fogott hozzá egy építkezéshez a falu központjában. Szécsi Gusztáv, Horgos polgármestere a Hír Tv-nek azt mondta, hogy a gyilkosság hátterében üzleti ellenérdekeltség állhatott. Hírek szerint a családi vállalkozásnak Magyarországon is voltak érdekeltségei. A Hír TV szerint a családfő a Szegedhez közeli Domaszéken vett házat és állandó lakosként volt bejelentve. A család tavaly magyar állampolgárságot is kért, de ezt a kérelmet a köztársasági elnök elutasította.

A belgrádi médiában kétféle magyarázat látott napvilágot a bűntényről: az első szerint az egyik családtag kiirtotta hozzátartozóit, majd magával is végzett, a másik szerint pedig kívülálló személyek irtották ki az egész családot. A sajtó az előbbi verziót valószínűtlennek tartja, gyakorlatilag elveti. Az MTI nem hivatalos, meg nem erősített információi szerint nemrég Magyarországon megölték a horgosi család egyik üzleti partnerét, ezért nem kizárt, hogy a szerb hatóságok a magyar rendőrség segítségét is igénybe veszik.

"Figyelemmel kísérjük a fejleményeket , a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországnak nem kell lépéseket tennie az ügyben" - nyilatkozta az Indexnek Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője. Körmöczi Károly, a szomszédos kisváros, Magyarkanizsa polgármestere a Magyar Rádióban arra kérte a helyieket, hogy őrizzék meg nyugalmukat és bízzanak a rendőrség munkájában.

A vizsgálóbizottság befejezte

A Vajdaságban kedden fejezte be a magyarokat ért incidensek vizsgálatát az Európai Parlament küldöttsége. Doris Pack, a vizsgálóbizottság vezetője a rossz gazdasági körülményekkel, valamint a Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból a délszláv háborúk miatt érkezett menekültekkel magyarázza a sorozatos magyarveréseket. A jelentést a szerb menekültek képviselői az erélyességéért, kisebbségi magyar politikusok a mérsékelt megfogalmazások miatt bírálták.
Bővebben a vizsgálóbizottság jelentéséről>>>

"Vérfagyasztó és megdöbbentő bűnténynek, kivégzésnek" nevezte a történteket Kasza József, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A Vajdaságban hónapok óta vernek meg magyar fiatalokat. Sokszor nem lehet egyértelműen tisztázni, hogy etnikai indítékú támadásról vagy rablásról van szó. A hétvégén a Kossuth Rádió tudósítóját Szabadkán verték meg és pénzt követeltek tőle, de "a magyar anyját" is szidták. Vasárnap Bajsán mobiltelefont raboltak két magyar fiútól. A támadást a "Tudjátok-e merre van Panonija?" kérdéssel vezették fel, bár ebből nem következik az, hogy etnikai incidensről volt szó, Panonija ugyanis egy Bajsa melletti, szerbek lakta település.
Magyar fiatalokat vertek a Vajdaságban>>>
Szabadkán megverték a Kossuth Rádió tudósítóját>>>