Alfréd
-3 °C
3 °C

Még nyáron sem rendezhetnek választásokat Irakban?

2004.02.19. 06:59
Az ENSZ főtitkára szerint június végéig nem lehet megszervezni a választásokat Irakban. Nem egyértelmű, hogy milyen formában kellene megtörténnie az iraki hatalomátadásnak.
Kofi Annan erről a Jomiuri Simbun című japán újság csütörtöki számában megjelent interjújában beszélt. A főtitkár hangsúlyozta: teljes az egyetértés abban, hogy Irakban választásokat kell tartani, de ugyanilyen általános az egyetértés arról, hogy június végéig nem lehetséges a választásokat megrendezni.

A lap írásából nem derül ki, hogy pontosan mikor készült az interjú. Kofi Annan csütörtökön találkozik az ENSZ székhelyén Irakba küldött megbízottjával, az algériai Lahtar Brahimivel. ENSZ források szerint a találkozót követően jelenti majd be a világszervezet főtitkára, hogy az Irakban végzett helyszíni vizsgálat azt mutatja: nem lehetséges az iraki síiták által követelt általános választások megrendezése június 30-ig, az Egyesült Államok által bejelentett hatalomátadás időpontjáig.

Az idézett ENSZ források szerint nem várható, hogy Kofi Annan most kifejtse: milyen formában kellene megtörténnie az iraki hatalomátadásnak.

Az Egyesült Államok eredeti elképzelése szerint az amerikai előválasztások rendszeréhez hasonló választási gyűléseket tartanának Irakban, s ezeken választanák meg az átmeneti iraki nemzetgyűlés tagjait, majd ez a testület jelölné ki az ideiglenes iraki kormányt, amelynek az országot megszálló szövetséges erők június 30-i határidővel átadnák a hatalmat.