Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Amerika gazdaságát akarták romba dönteni?

2005.01.05. 17:21
A vád szerint kétszáz, vállról indítható rakétát próbált az Egyesült Államokba csempészni és ott terroristagyanús embereknek eladni egy brit férfi. Az indiai származású férfit és két társát az FBI, a brit, valamint az orosz titkosszolgálat közös akcióban fogta el még 2003-ban.

Bíróság elé állítottak az Egyesült Államokban egy brit üzletembert, aki a vád szerint kétszáz vállról indítható rakétát akart terroristagyanús embereknek eladni, jelenti a BBC. A bíróság meghallgatott egy FBI-os titkosügynököt, aki elmondta, hogy az Amerikába fegyvereket csempésző férfi jóvoltából akár tizenöt repülőgépet is lelőhettek volna terroristák.

A 69 éves, észak-londoni Hemant Lakhanit és két társát az FBI, a brit, valamint az orosz titkosszolgálat közös akcióban fogta el, még 2003-ban. Az indiai születésű brit állampolgárt többek között terrorszervezet támogatásával, pénzmosással, és importdokumentumok hamisításával vádolják, és akár huszonöt év börtönre is ítélhetik.

Az ügyész szerint Lakhani több mint lelkesen próbált meg eladni kétszáz rakétát olyan embereknek, akikről alaposan feltételezhető, hogy terroristakació részeként emberekkel megrakott amerikai repülőgépeket céloztak volna meg velük. "Több mint másfél évet töltött azzal, hogy mindenképp nyélbe üsse ezt az üzletet. Megpróbálta behozni az Egyesült Államokba a kétszáz rakétát, és még tanácsokat is osztogatott, miképp lehet lelőni repülőgépeket, hogy megrázkódjon bele az amerikai gazdaság is" - mondta az ügyész.

A két éves titkosszolgálati megfigyelés után 2003. augusztusában letartóztatott vádlott ügyvédjei feltehetőleg azzal védik majd ügyfelüket, hogy összeesküvés áldozata lett. Az ügyben tíz hét múlva várható elsőfokú ítélet.