Alfréd
-2 °C
2 °C

Feszült várakozás Afganisztánban

2001.09.25. 20:21
Afganisztán fővárosának lakossága kedden kezdett visszatérni otthonába, mert úgy gondolják, ha lesz is amerikai támadás, a lakónegyedeket megkímélik. Az ENSZ közben bejelentette, hogy felújítja az élelmiszer-szállításokat Afganisztánba. A világszervezet menekültkatasztrófától tart.
Kabult a múlt héten több ezer lakosa hagyta el. Az amerikai megtorlástól való félelem, a több napon át uralkodó feszültség enyhültével kedden ismét kezdtek benépesülni a kabuli utcák, kinyitottak az üzletek. Egy 28 éves, valutaváltással foglalkozó fiatalember úgy nyilatkozott, hogy szerinte ha az Egyesült Államok nem támadott azonnal a szeptember 11-i terrortámadások után, akkor ez azt jelenti, hogy átgondoltabban vág vissza, megkíméli a polgári lakosságot. A fiatalember Pakisztánba akart menekülni a családjával, de amikor megtudta, hogy a határzár miatt nem juthatnak át, meggondolta magát. Úgy tudja, hogy Pakisztánban rosszul megy az afgán menekültek sora, és úgy gondolja, inkább kockáztatják az életüket egy esetleges rakétatámadásban, mint hogy egy ilyen táborba kerüljenek.

A tálib vezetés korábban bosszúval fenyegetett meg minden országot, aki segédkezet nyújt az Afganisztán elleni amerikai hadjáratban. A tálibok állítólag 300 ezer embert mozgósítottak, de szakértők szerint a fanatikus rezsim legfeljebb 40-45 ezer katonának parancsol.

Pakisztán megnyitott egy határátkelőt

Pakisztán délnyugati határán kedden megnyitott egy átkelőt az afgán menekültek előtt. A Visnél várakozó sok ezer afgán megkezdte az átlépést Pakisztán területére - jelentette a Reuters egy pakisztáni bevándorlásügyi tisztviselőre hivatkozva. Az iszlámábádi kormány a múlt héten zárta le a pakisztáni-afgán határt a vízum nélkül érkező afgánok elől, a menekültek újabb, hatalmas áradatától tartva az esetleges amerikai válaszcsapás árnyékában.

Az ENSZ menekültkatasztrófától fél

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Irán továbbra is zárva tartja Afganisztánnal közös határát, de megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha afgán menekültek nagy tömegben érkeznek a határhoz, akkor egy részüknek iráni területen viselje gondját, nem csak hazájában. A szervezet egyik teheráni munkatársa szerint jó jel, hogy az iráni vezetés ezt fontolóra veszi. Mint mondta, ha amerikai katonai támadás éri Afganisztánt, akkor mintegy 300 ezer menekültre lehet számítani az iráni határnál. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) korábban bejelentette, hogy felújítja az Afganisztánba irányuló élelmiszersegélyeket.

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára kedden felszólította az Afganisztánnal szomszédos országokat, hogy nyissák meg határukat a menekültek előtt. "A nemzetközi közösségnek gyors és nagyvonalú segítséget kell küldeniük, hogy a menekültek ne váljanak elviselhetetlen teherré a szomszédos országok számára" - tette hozzá Annan egy nyilatkozatban.