Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A Vatikán kizárta kiházasodó érsekét

2001.05.28. 17:05
A Vatikán szerint "önmagát rekesztette ki az egyházból" az az afrikai katolikus érsek, aki részt vett a Moon szekta vasárnapi New York-i tömeges esküvőjén, és azon feleségül vett egy 43 éves koreai akupunktúra-doktornőt. Emmanuel Milingo szerint a Vatikánban sohasem értették meg őt, inkább "kigúnyolták és gáncsolták" sátánűző és gyógyító tevékenységét.
Joaquin Navarro Valls, a Szentszék szóvivője hétfői vatikánvárosi sajtóértekezletén közölte, hogy Emmanuel Milingo nem tekinthető többé püspöknek, és az egyház rövidesen további szankciókat jelent be ellene. A Vatikán ily módon jelezte, hogy a különc viselkedésével számos botrányt okozó egyházférfi hivatalos kiközösítését tervezi.

Az ANSA olasz hírügynökség azt a következtetést vonta le a szóvivő megfogalmazásából, hogy a házasságkötés tényénél is súlyosabban esett a latba a részvétel egy idegen szekta nyilvános rítusán. Navarro Valls hangoztatta, hogy a szertartáson való részvétellel Milingo "súlyosan megsértette a püspöki együvétartozás elvét", ami miatt nem csupán nem püspöke többé a katolikus egyháznak, hanem kitette magát az ilyen esetekre előirányzott kánonjogi szankcióknak is.

A papi cserbenhagyás bűnét követte el Milingo

Vatikáni szakértők szerint, kiket az ANSA idéz, a különc zambiai érsek az aposztázia, vagyis a papi rend cserbenhagyásának bűnét követte el.

A koreai szektához fűződő viszonya miatt már korábban is meggyűlt a baja Milingónak a Vatikánnal. 1999 februárjában Dél-Koreában részt vett a Moon egyik tömeges esküvőjén, ezért a Szentszék felmentette a Kúriánál betöltött migrációs tanácsadói posztjáról, és azóta sem helyezte vissza tisztségébe.

Az érsek szerint idejét múlta a nőtlenségi intézmény

Mielőtt megnősült, Milingo idejétmúltnak nevezte a nőtlenség intézményét a katolikus egyházban, és panaszkodott a megértés hiányára. Az afrikai püspök szerint a Vatikánban sohasem értették meg őt, inkább "kigúnyolták és gáncsolták" sátánűző és gyógyító tevékenységét.