Diána
12 °C
27 °C

Dübörög a vatikáni gazdaság

2006.07.27. 08:20
Jó biznisz a Szent Péter-fillérek árusítása, a vatikán 2005-ben egy nap alatt 47 millió eurót zsebelt be. A múzeumok is javítottak eredményeiken, így a pápatemetés és -választás költségei ellenére is az utóbbi idők legsikeresebb évét zárta pénzügyileg a pápai állam.

Üzletileg sikeres évet zárt a Vatikán. A katolikus egyház törpeállama 9,7 millió eurós (2,64 milliárd forintos) aktívummal, az elmúlt évek legnagyobb nyereségével zárta a 2005-ös évet.


XVI. Benedek pápa

Pedig II. János Pál pápa temetése és a pápaválasztó konklávé nem várt költségeket hozott, a Vatikán összesen hétmillió eurót költött a koporsóra, a szertartásra és a jutalmakra. Az új pápa, XVI. Benedek négymillió eurónyi jutalmat osztott ki a vatikáni dolgozók és nyugdíjasok között.

A kiadásokat ellensúlyozta a vatikáni múzeumok bevétele, amely felülmúlta a 2000-es Szentévét is: 3,8 millió jegy kelt el, összesen 45,6 millió euróért. Kevesebbet hoztak az Osservatore Romano című hivatalos napilap eladott példányai, a vatikáni könyvesbolt, az alkalmakra veretett euró és kiadott bélyegek, valamint a felhasznált képek utáni jogdíjak.

Az egyetlen deficites vállalkozás a Vatikáni Rádió.

A Szent Péter-fillérekből viszont június 29-én világviszonylatban rekordbevétel származott, több mint 47 millió euró. Ez 15 százalékkal volt több, mint 2004-ben ugyanezen a napon. Az összeget személyesen XVI. Benedek pápának szánták, aki az összeg egy részét karitatív célokra használta fel, más részét a konklávé okozta hiányok pótlására.

II. János Pál hagyatéka nem került bele a Vatikán költségvetésébe, mivel ő, mielőtt meghalt, minden javát különböző vallási intézményekre hagyta.