Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A modern világnak új bűnei vannak

2008.03.10. 19:25
A szentszéki bíróság vezetője egy gyónásról szóló konferencia után frissítette a bűnökről szóló listát, az új szereplők inkább szociális vonatkozásúak. A Vatikán szerint módosításra azért volt szükség, hogy a lista megfeleljen a globalizált világnak.

A droghasználatot, a környezetszennyezést, a génmanipulációt, a szociális és a gazdasági igazságtalanságot is a modern világ új bűnei közé sorolta a szentszéki bíróság vezetője, a pápa egyik legfőbb bizalmasa. Gianfranco Girolatti püspök a gyónásról szóló egyhetes konferencia végén ismertette a listát, amely a megbocsátható bűnöket sorolja.

A Vatikán szerint szükségszerű volt a bűnök listájának módosítása, hogy az jobban megfeleljen a modern, globalizált világnak. Girolatti püspök, a vatikáni hivatalos újságban, az Osservatre Romanoban megjelent írásában azt állítja, hogy a hét főbűn: a kevélység, a fösvénység, a bujaság, az irigység, a torkosság, a harag és a jóra való restség inkább egyéni, míg a most közzétett bűnök inkább szociális vonatkozásúak.

A szentszék a listát azután hozta nyilvánosságra, hogy a múlt héten konferenciát tartott a gyónásról. Egy itt elhangzott kutatás szerint az olaszok 60 százaléka soha nem mondja el bűneit papjának. A katolikus hit szerint, aki egy megbocsátható bűnt követ el, de azt nem gyónja meg, a pokol tüzében ég majd el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!