Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A modern világnak új bűnei vannak

2008.03.10. 19:25
A szentszéki bíróság vezetője egy gyónásról szóló konferencia után frissítette a bűnökről szóló listát, az új szereplők inkább szociális vonatkozásúak. A Vatikán szerint módosításra azért volt szükség, hogy a lista megfeleljen a globalizált világnak.

A droghasználatot, a környezetszennyezést, a génmanipulációt, a szociális és a gazdasági igazságtalanságot is a modern világ új bűnei közé sorolta a szentszéki bíróság vezetője, a pápa egyik legfőbb bizalmasa. Gianfranco Girolatti püspök a gyónásról szóló egyhetes konferencia végén ismertette a listát, amely a megbocsátható bűnöket sorolja.

A Vatikán szerint szükségszerű volt a bűnök listájának módosítása, hogy az jobban megfeleljen a modern, globalizált világnak. Girolatti püspök, a vatikáni hivatalos újságban, az Osservatre Romanoban megjelent írásában azt állítja, hogy a hét főbűn: a kevélység, a fösvénység, a bujaság, az irigység, a torkosság, a harag és a jóra való restség inkább egyéni, míg a most közzétett bűnök inkább szociális vonatkozásúak.

A szentszék a listát azután hozta nyilvánosságra, hogy a múlt héten konferenciát tartott a gyónásról. Egy itt elhangzott kutatás szerint az olaszok 60 százaléka soha nem mondja el bűneit papjának. A katolikus hit szerint, aki egy megbocsátható bűnt követ el, de azt nem gyónja meg, a pokol tüzében ég majd el.