Friderika
12 °C
29 °C

A Vatikán visszautasította Merkel kritikáját

2009.02.04. 15:18
Világosabban el sem ítélhette volna a pápa a holokauszttagadást, olvasható a Vatikán szerdai közleményben, ami Angela Merkel keddi nyilatkozatára volt választ. A német kancellár azt várta volna XVI. Benedek pápától, hogy egyértelműen foglaljon állást a holokauszttagadás ellen. A Vatikán az ügyet lezártnak tekinti, Németországban viszont óriási visszhangot keltett.

XVI. Benedek pápa világosan elítélte a holokauszttagadást, mondta szerdán Federico Lombardi vatikáni szóvivő Angela Merkel keddi kijelentésére reagálva. A német kancellár szerint Berlin számára elégtelen a Vatikán magyarázata a holokauszttagadó, tradicionalista Richard Williamson püspök kiközösítés alóli feloldozására. A vatikáni szóvivő ugyanakkor kijelentette, a pápa "világosabban el sem ítélhette volna" a holokauszttagadást.

A szóvivő emlékeztetett a katolikus egyházfő 2005. augusztusi, a kölni zsinagógában, majd 2006. májusi, az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban mondott szavaira, továbbá az idén január 28-án tartott általános audencián tett kijelentéseire. Lombardi felhívta a figyelmet XVI. Benedeknek a múlt héten kifejezett teljes és vitathatatlan szolidaritására, amellyel a zsidók iránt viseltet. A szóvivő idézte is a pápát: "A soának mindenki számára intő jelnek kell lennie a feledés, a tagadás és a zsidók kiirtására tett kísérlet méreteinek csökkentése ellen".

A szóvivő hangsúlyozta, ebből az elítélésből következik, hogy az Williamson állásfoglalására és az ahhoz hasonló nézetekre is vonatkozik. Lombardi szerint a püspök kiközösítésének feloldozása nem jelenti holokauszttagadásának legitimizálását.

Richard Williamson, egyike a Szent X. Pius Testvériség négy püspökének, akiknek kiközösítését XVI. Benedek januárban feloldotta, a svéd televízióban tagadta a haláltáborok gázkamráinak létezését. Több magas rangú vatikáni illetékes, köztük Tarcisio Bertone bíboros, kormányfő nyilatkozott azóta úgy, hogy a kiközösítés alóli feloldozás kizárólag arra vonatkozik, hogy a négy püspököt 1988-ban törvénytelenül szentelte fel Marcel Lefebvre francia szakadár tradicionalista érsek, és nincsen köze Williamson kijelentéseihez.

Lombardi közleményében az ügyet lezártnak tekintette a Vatikán részéről, hasonlóan nyilatkozott korábban Bertone bíboros is. Valószínűleg ennek megfelelően járt el XVI. Benedek pápa, mikor szerdai általános audienciáján nem tért ki a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítésének feloldása körüli vitára.

A német zsidók és katolikusok elégedettek a Merkel-nyilatkozattal

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa üdvözölte Angela Merkel nyilatkozatát, szerdai állásfoglalásában a tanács főtitkára hangsúlyozta, a kancellár minden elismerést, illetve megbecsülést megérdemel azért, hogy a zsidóságot érzékenyen érintő ügyben felemelte a szavát. Mindez Angela Merkel felelősségérzetét és megfontoltságát bizonyítja, értékelt Stephan Kramer, aki a kancellárhoz hasonlóan a pápát egyértelmű elhatárolódásra szólította fel.

A kancellár nyilatkozata szerdán Németországban óriási visszhangot váltott ki. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa mellett katolikus egyházi vezetők és magas rangú politikusok pártállástól függetlenül a leghatározottabban üdvözölték Merkel kiállását, de voltak bíráló hangok is.

A németországi zsidók szervezetének vezetői - Stephan Kramer főtitkár mellett Charlotte Knobloch elnök is - Merkellel egyetértve úgy vélekedtek, XVI. Benedek pápa tisztázó, a holokauszttagadást egyértelműen elutasító állásfoglalása nemcsak az egyház, hanem az egész német társadalom szempontjából is rendkívül fontos lenne.

A főtitkár indítványozta, hogy a Németországi Zsidók Központi Tanácsa, valamint a Német Katolikus Püspöki Konferencia együttesen folytasson tárgyalásokat a pápával a kialakult válságból való kiút megtalálásáról. A javaslat azért is figyelmet érdemlő, mert a Willamson-ügy kirobbanása után a németországi zsidó szervezetek vezetői még azt mondták, tiltakozásként felfüggesztik a párbeszédet a katolikus egyház képviselőivel.

A kormányon lévő konzervatív CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője ugyancsak külön nyilatkozatban biztosította támogatásáról Merkel állásfoglalását. Ingrid Fischbach emlékeztetett arra, hogy Németországban a holokauszttagadás bűncselekménynek számít, így helyén valónak tartja, hogy a kancellár a pápától a nyilvánosság előtt egyértelmű elhatárolódást követel. Hasonlóan nyilatkozott a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) is.

Bajorországban Merkel már nem olyan népszerű

Bírálta viszont Merkelt a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU). A pápa szülőhazájának számító Bajorország konzervatív pártjának egyik vezetője, Bernd Possel óvta Merkelt attól, hogy "továbbra is a szentatya tanítómesterének szerepében tetszelegjen." Az európai parlamenti képviselő Possel szerint a német kancellárnak inkább azzal kellene törődnie, hogy kormányának politikájában érvényesítse a keresztény értékeket.

Védelmébe vette a Joseph Ratzinger bíborosból lett katolikus egyházfőt bátyja, Georg Ratzinger is. A nyugalmazott templomi kórusvezető szerint a pápát támadók esetében ostoba és tájékozatlan emberekről van szó. Élesen bírálta Merkel kancellárt a München melletti Eichstatt püspöke, Gregor Maria Hanke is, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy még hivatalos állami és politikai oldalról is megkérdőjelezik a pápa integritását, a kancellári nyilatkozatot felfoghatatlannak és felháborítónak minősítette.