A Vatikán melegálláspontja

2005.11.29. 11:39
A Vatikán kiadta azt a dokumentumot, amelyben megerősíti álláspontját arról, hogy aktív homoszexuálisok és a homoszexuális kultúrát támogatók nem lehetnek papok - adta hírül a BBC. A dokumentum a homoszexualitást hajlamnak tekinti, és kimondja, hogy aki úrrá lesz rajta, beállhat a papi rend képzésébe.

A 18 bekezdésből álló dokumentumot kedden reggel hozták nyilvánosságra, óriási hírverés kíséretében, azok után, hogy egy héttel korábban az Adista katolikus hírportálon már kiszivárogtatták. A Vatikán egyelőre nem fűzött az utasításhoz további magyarázatot.

A szabályrendszert a vatikáni katolikus egyházközség állította össze, és XVI. Benedek pápa hagyta jóvá augusztus 31-én. A dokumentum szerint a homoszexuális cselekedetek komoly bűnnek számítanak, semmilyen körülmények között nem fogadhatóak el, mi több rendellenességnek tekinthetőek. Az utasítás ezzel szemben megköveteli a melegeknek kijáró tisztelet megadását, és hangsúlyozottan tiltja a melegek diszkriminálását.

Az utasítás értelmében olyan homoszexuális is lehet papjelölt, aki legalább három évig megtartóztatta magát, ennyi idő szükséges ugyanis a "megtisztuláshoz". Érdekesség, hogy a dokumentum nem szól a már felszentelt papként tevékenykedőkről, kizárólag a jelöltek szűrésével foglalkozik.

Az utasítás ellenzői azt kifogásolták, hogy a meleg jelölteknek nem lesz más választásuk, mint hazudni szexuális orientációjukról. A dokumentum egyébként meg is említi ezt a lehetőséget, és felszólítja a növendékeket az őszinteségre. "Komoly becstelenségnek számít, ha egy jelölt titkolja saját homoszexualitását" - áll a dokumentumban.

Más vélemények szerint az új szabályozás drámai visszaesést hozhat a hivatást gyakorlók számában, különösen az Egyesült Államokban, ahol feltételezések szerint a katolikus papok több mint egynegyede önmegtartóztató homoszexuális.

Konzervatív katolikusok üdvözölték a dokumentumot, amelyet jelentős lépésnek tekintenek a papság megreformálása felé vezető úton. Az egyházon belül és kívül sokan viszont úgy gondolják, hogy az "instrukció" elidegenítheti azokat a homoszexuális férfiakat, akik jó pappá válhatnának és képesek lennének betartani a szüzességi fogadalmat. Melegcsoportok pedig azt vetik a katolikus egyház szemére, hogy bűnbaknak használja a homoszexuálisokat a pedofil botrányok elkendőzésére - írja az MTI.

Kanonikus jogi szakértők szerint a dokumentum létrejöttének és hitelesítésének vannak hiányosságai, így a későbbiekben lehetőség lesz további tartalmi változtatásokra.

Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd

A svéd legfelsőbb bíróság felmentett a melegekkel szembeni gyűlöletbeszéd vádja alól kedden egy pünkösdista lelkészt. A vádirat szerint Ake Green egy 2003 évi prédikációjában "minden társadalom súlyos rákos daganatának" bélyegezte a homoszexualitást. A legfelsőbb bíróság ítélete szerint a prédikáció a szólás- és a vallásszabadság védelme alá tartozik az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmében.

Green volt az első olyan lelkész, akit elítéltek a gyűlöletbűncselekményekről szóló svéd törvény alapján, mert korábban egy alsóbb fokú bíróság bűnösnek mondta ki őt a homoszexuálisok elleni gyűlölet szításáért. Az ítéletet megfellebbezték, és a lelkészt felmentették. A legfőbb ügyész azonban megfellebbezte ezt az ítéletet a legfelsőbb bíróságon.

A 64 éves lelkész a keddi ítélethirdetés után kijelentette, hogy az megkönnyebbülés mind számára, mind más lelkészeknek. "Ez azt jelenti, hogy ezután is beszélhetünk úgy, ahogy eddig" - jelentette ki a közszolgálati rádióban. Green az inkriminált beszédben kijelentette, hogy Svédország katasztrófa elé néz a melegekkel szembeni engedékenysége miatt, és hogy a homoszexuálisok hajlamosabbak a gyermekmegrontásra és az állatokkal űzött fajtalankodásra. A bíróságon azzal védekezett: figyelmeztetni akarta a melegeket arra, hogy életvitelükkel "örökre elszakadnak" az Istentől.

Johan Munck, a legfelsőbb bíróság egyik tagja közölte: úgy ítélik meg, hogy ha a lelkész elleni alsóbb fokú ítéletet helyben hagyták volna, akkor az Európai Bíróság semmisítette volna meg. Az ügyet széleskörű nemzetközi érdeklődés övezte. Bizonyos vallási csoportok úgy vélekedtek, hogy ha elítélnék a lelkészt, akkor az veszélyeztetné a szólás- és a vallásszabadságot. Mások viszont azt mondták, hogy a felmentés utat nyitna a zsidók, a muzulmánok és a melegek elleni még harciasabb támadások előtt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön