Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Vatikán melegálláspontja

2005.11.29. 11:39
A Vatikán kiadta azt a dokumentumot, amelyben megerősíti álláspontját arról, hogy aktív homoszexuálisok és a homoszexuális kultúrát támogatók nem lehetnek papok - adta hírül a BBC. A dokumentum a homoszexualitást hajlamnak tekinti, és kimondja, hogy aki úrrá lesz rajta, beállhat a papi rend képzésébe.

A 18 bekezdésből álló dokumentumot kedden reggel hozták nyilvánosságra, óriási hírverés kíséretében, azok után, hogy egy héttel korábban az Adista katolikus hírportálon már kiszivárogtatták. A Vatikán egyelőre nem fűzött az utasításhoz további magyarázatot.

A szabályrendszert a vatikáni katolikus egyházközség állította össze, és XVI. Benedek pápa hagyta jóvá augusztus 31-én. A dokumentum szerint a homoszexuális cselekedetek komoly bűnnek számítanak, semmilyen körülmények között nem fogadhatóak el, mi több rendellenességnek tekinthetőek. Az utasítás ezzel szemben megköveteli a melegeknek kijáró tisztelet megadását, és hangsúlyozottan tiltja a melegek diszkriminálását.

Az utasítás értelmében olyan homoszexuális is lehet papjelölt, aki legalább három évig megtartóztatta magát, ennyi idő szükséges ugyanis a "megtisztuláshoz". Érdekesség, hogy a dokumentum nem szól a már felszentelt papként tevékenykedőkről, kizárólag a jelöltek szűrésével foglalkozik.

Az utasítás ellenzői azt kifogásolták, hogy a meleg jelölteknek nem lesz más választásuk, mint hazudni szexuális orientációjukról. A dokumentum egyébként meg is említi ezt a lehetőséget, és felszólítja a növendékeket az őszinteségre. "Komoly becstelenségnek számít, ha egy jelölt titkolja saját homoszexualitását" - áll a dokumentumban.

Más vélemények szerint az új szabályozás drámai visszaesést hozhat a hivatást gyakorlók számában, különösen az Egyesült Államokban, ahol feltételezések szerint a katolikus papok több mint egynegyede önmegtartóztató homoszexuális.

Konzervatív katolikusok üdvözölték a dokumentumot, amelyet jelentős lépésnek tekintenek a papság megreformálása felé vezető úton. Az egyházon belül és kívül sokan viszont úgy gondolják, hogy az "instrukció" elidegenítheti azokat a homoszexuális férfiakat, akik jó pappá válhatnának és képesek lennének betartani a szüzességi fogadalmat. Melegcsoportok pedig azt vetik a katolikus egyház szemére, hogy bűnbaknak használja a homoszexuálisokat a pedofil botrányok elkendőzésére - írja az MTI.

Kanonikus jogi szakértők szerint a dokumentum létrejöttének és hitelesítésének vannak hiányosságai, így a későbbiekben lehetőség lesz további tartalmi változtatásokra.

Szólásszabadság vagy gyűlöletbeszéd

A svéd legfelsőbb bíróság felmentett a melegekkel szembeni gyűlöletbeszéd vádja alól kedden egy pünkösdista lelkészt. A vádirat szerint Ake Green egy 2003 évi prédikációjában "minden társadalom súlyos rákos daganatának" bélyegezte a homoszexualitást. A legfelsőbb bíróság ítélete szerint a prédikáció a szólás- és a vallásszabadság védelme alá tartozik az Emberi Jogok Európai Egyezményének értelmében.

Green volt az első olyan lelkész, akit elítéltek a gyűlöletbűncselekményekről szóló svéd törvény alapján, mert korábban egy alsóbb fokú bíróság bűnösnek mondta ki őt a homoszexuálisok elleni gyűlölet szításáért. Az ítéletet megfellebbezték, és a lelkészt felmentették. A legfőbb ügyész azonban megfellebbezte ezt az ítéletet a legfelsőbb bíróságon.

A 64 éves lelkész a keddi ítélethirdetés után kijelentette, hogy az megkönnyebbülés mind számára, mind más lelkészeknek. "Ez azt jelenti, hogy ezután is beszélhetünk úgy, ahogy eddig" - jelentette ki a közszolgálati rádióban. Green az inkriminált beszédben kijelentette, hogy Svédország katasztrófa elé néz a melegekkel szembeni engedékenysége miatt, és hogy a homoszexuálisok hajlamosabbak a gyermekmegrontásra és az állatokkal űzött fajtalankodásra. A bíróságon azzal védekezett: figyelmeztetni akarta a melegeket arra, hogy életvitelükkel "örökre elszakadnak" az Istentől.

Johan Munck, a legfelsőbb bíróság egyik tagja közölte: úgy ítélik meg, hogy ha a lelkész elleni alsóbb fokú ítéletet helyben hagyták volna, akkor az Európai Bíróság semmisítette volna meg. Az ügyet széleskörű nemzetközi érdeklődés övezte. Bizonyos vallási csoportok úgy vélekedtek, hogy ha elítélnék a lelkészt, akkor az veszélyeztetné a szólás- és a vallásszabadságot. Mások viszont azt mondták, hogy a felmentés utat nyitna a zsidók, a muzulmánok és a melegek elleni még harciasabb támadások előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?